Julkort, trots allt...

av Vicki Schalin

Liksom ett antal tidigare år kommer våra julhälsningar (för) sent. Skälen har varierat, förra året var det lönejobb, vissa år har jag fokuserat på mitt konsthantverk, ibland har vi haft tekniska problem i produktionen. Denna jul var det familjen. Vi drabbades av att min pappa Gunnar dog, helt oväntat. Tillvaron ställdes på ända, vi gjorde nya prioriteringar, och fokuserade på att ta hand om varandra, inte minst mamma Evve. Och trots sorg och stor saknad går livet vidare, som sig bör. Jag är innerligt tacksam för de familjemedlemmar jag har kvar runtomkring mig!

Mitt skapande ger mig också tillfredsställelse, så julkortprojektet är något jag helst inte ställer in. Och detta år går kortets tema faktiskt i min pappas anda, trots att jag kom på idén långt före hans död. Jag hoppas att detta lilla pepparkakshus kommer att dingla i flera granar nästa år, och ge glädje både under pysselfasen och pyntfasen. Mycket nöje önskas!

Jag insåg för flera år sedan att dessa texter om årets julkort är en blogg, må så vara att den bara uppdateras en gång om året. Här kommer 2016 års inlägg.

En tidig idé — hurra!

Under senhösten klurade jag då och då på hur årets kort skulle se ut. Gärna ett profant tema, jag brukar växla vartannat år. Och hur det nu var så kom jag på en fin idé redan 21/11, vilket jag postade om på Facebook, men förstås utan att avslöja den. Det kändes skönt att redan då ha "motivet" klart, jag hade flera marknader framför mig och även en del lönejobb. Men med en idé redo var ju nästan allt klart! :-D ... Japp, eller hur... Och så, i mitten av december slog katastrofen till.

Återuppfinna hjulet?

När jag väl kom igång igen med kort-arbetet så var det januari. Men som sagt — projektet skulle genomföras. Alltså letade jag efter tips och inspiration på webben, och såklart finns där både olika ritningar och färdiga projekt, samt foton i massor på riktiga pepparkakshus. Google bild-sök och Pinterest är bra verktyg.

Jag studerade ritningarna och funderade på vad som dels skulle bli enkelt att bygga men också passa in på ett A6-kort. Först och främst kom jag fram till att alla delarna skulle hänga ihop. Inga separata tak eller liknande. Sen var frågan om huset skulle sitta ihop främst i taket, eller i grunden, och jag valde det senare. Jag hittade en grundmodell som verkade vettig, och testade den med gott resultat. Vissa saker skulle jag behöva göra om, men principen funkade. Sju flikar att limma ihop, och man får t o m en skorsten att sätta ett passande snöre i. Schysst!

Här är några av de sidor jag tittade på:

De två sista sidorna använder ungefär samma modell för monteringen, och den passade min plan. Med utgångspunkt från denna layout av golv, väggar och tak har jag skapat min egen version, med lite annorlunda proportioner.

Digitala pepparkakor

pepparkaksängel

För många år sedan, redan 1995, gjorde jag och Björn ett julkort som föreställde en ängel i pepparkaka, som hängde i lite granris. Jag designade och Björn ritade på sin dator (det var innan jag hade någon egen). Den gången skrev vi ut på egna skrivaren, och det blev bra, men tog en massa tid, och jag tror inte att vi har några extra kort liggandes. Och var kan filerna finnas? Och går de att öppna?

I mitt minnes skimmer var det ett snyggt kort, så nu när jag skriver detta har vi letat bland våra filer, och visserligen inte hittat slutversionen, men väl några skisser. Här är ängeln, ganska gullig. Vi ska leta vidare!

Det var enda gången jag gjort digitala pepparkakor — fram till nu.

Illustrator passar bra för själva konstruktionen av huset, att rita banor, flytta på ändpunkter, förstora och förminska — den biten gick ganska fort. Men jag märkte snart att jag inte var någon erfaren huskonstruktör — när jag ändrade längden på en vägg så visade det sig att jag också behövde ändra golvets mått — oops... Trial & error, helt enkelt.

Jag gick över till photoshop för att göra degen, dvs skapa den bruna bakgrunden. Med hjälp av två olika bruna nyanser och filtret Clouds, lite lagerhantering och pillande med blending modes, och lite mer filter för att få grynighet, hade jag en pepparkaksliknande yta.

Då 1995 var 3D inte uppfunnet, så glasyren låg platt på kakan. Men det duger ju inte 2016 så jag tog fram en style där skuggor och ljus efterlikande spritsad glasyr. För själva ritandet av glasyren ville jag använda vår gamla Wacom-ritplatta, som för en undanskymd tillvaro. Och mycket riktigt — i och med att jag bytte dator hösten 2015 så finns inte längre någon officiell support för plattan som var state of the art år 2000. Mutter! Men efter googlande och trixande så fick jag den att samarbeta med photoshop, och resultatet blev inte så pjåkigt. Men jag kommer att tveka mycket inför kommande uppdateringar av operativsystemet...

Liksom många andra familjer byggde familjen Schalin ett pepparkakshus varje år i december. Pappa hade gjort en stomme av trä och mönsterark i papp som vi noga skar efter. De vuxna hanterade den heta sockerlagen och huset tog form. Vi brukade göra några extra bitar ifall någon del skulle gå sönder, så det fanns alltid något att mumsa på, antingen hela eller trasiga bitar. Till slut var huset klart och vi lade bomull på "marken" runt huset som snö, och lite i skorstenen också. Sen tände vi den lilla lampan som pappa monterat fast i trästommen, och ljuset skimrade genom fönstren. Mycket stämningsfullt!

Huset brukade överleva julen, vår tradition var att demolera det först på brorsans födelsedag, som inträffar femte februari. Det gick bra att äta då också..:-)

Mitt pappershus skulle förstås också ha ljus i fönstren. Ett ögonblick funderade jag på lite större hus, som man kunde sätta värmeljus i, men den idén fick stryka på foten. Alltså bara ritat ljus. Men stämningsfullt ändå.

Här är några av de länkar som inspirerade mig till dekoren, vilket behövdes eftersom det nog var minst 20 år sedan jag var med och byggde något riktigt pepparkakshus:

 

Bygglov — Hjälp & tips

Att bygga huset är ganska enkelt. Klipp längs med de heldragna linjerna, vik längs med de streckade. Limma först ihop de två flikarna ovanför ytterdörren med taket. Eventuellt kan skorstenen limmas nu. Därefter kan de fyra flikarna på den andra gavelväggen limmas med motsvarande väggar och tak. För att hänga pyntet kan man antingen sy med nål och tråd genom skorstenen eller fästa en tråd när man limmar skorstenen.

Klippa

klipp längs med de röda strecken

OBS: förutom ytterkonturen som är lätt att se och klippa så skall man också klippa mellan taket och de översta flikarna, dvs där jag markerat med de röda strecken:

Vika

vik huset så här Ett enkelt tips för att få fina veck när man viker kartong (som min pappa lärde mig för länge sen) är att man kan dra med något spetsigt föremål längs med vikningen. T ex kan man ta en nål och dra halvhårt, ta en linjal till hjälp så blir det enklare. Minst åverkan blir det om man drar på baksidan, men det blir väl lite svårt på kortet (eftersom jag inte har några guider på baksidan). När jag drog med en nål och vek så öppnade sig fibrerna så att det vita pappret syntes under trycket, men eftersom dekoren ändå är vit kristyr-snö, så kan man nog leva med det, hoppas jag.

På bilden till vänster (ursäkta den usla fotokvaliten på dessa bilder) har jag börjat vika ihop det utklippta huset.

Limma

Första limningen

Jag limmade först ihop taket med den närmaste gavelväggen, dvs den med ytterdören. Limma eller håll ihop skorstenen med en klämma, en klädnypa eller t ex ett gem. Jag använde Karlsons klister, det torkar ganska fort.

Sedan placerade jag lim på de fyra flikarna på den andra gavelväggen, vek upp väggen mot öppningen, såg till att alla fyra flikarna hamnade på insidan och justerade så att väggen inte hamnade för långt in.

Och här nedan det färdigt limmade huset:

det färdigbyggda huset

Jag ska testa att pilla in lite bomull i upphängningssnöret (se bilden längst ner på sidan) som kan få föreställa rök, jag tror det kan bli fint.

Pyssla själv

För den som vill färglägga sitt eget hus har jag gjort en tom mall. Ladda hem den, skriv ut i passande storlek, och dekorera efter din egen fantasi.

Här finns också möjlighet att ladda ner mitt dekorerade hus i två storlekar:

Om du eller din familj dekorerar ett hus ni är extra stolta över, så fota och skicka det till oss. Och om det är OK för dig så lägger jag upp bilderna på Facebook.

 

I pappas fotspår

Min pappa Gunnar hade sannerligen inte tummen mitt i handen! Han har planerat och genomfört både små och stora byggen med gott resultat, allt från hus och möbler till leksaker och smycken. Självklart även julkort. Jag presenterar två här nedan där han uppmuntrat mottagaren att bygga och pyssla.

Tulpankortet

Detta skrevs ut på grönt och rött papper, mottagaren skulle klippa ut två delar med tulpanens stam och blad och sätta ihop dem, samt göra samma sak med blommans två delar. Jag har använt tejp för att få bättre stadga. Sedan kan de två lätt monteras ihop — blomman balanserar med hjälp av de gröna bladen. Enkelt men ändå effektfullt.

jultulpan i delar jultulpan monterad

Kartgloben

Pappa arbetade som kartograf, dels på Esselte Kartor och dels i sitt eget företag Kartografen Gunnar Schalin AB. Han fortsatte även efter pensioneringen med sitt stora intresse och så sent som våren 2016 bidrog han med en artikel i Kartografiska sällskapets tidning. För ett antal år sedan gjorde han ett kartografiskt julkort som man skulle klippa ut och limma runt en boll i passande storlek, vilket jag gjorde:

antik glob, den kända världen antik glob, amerika

Nu, i samband med att jag skriver detta, blev jag nyfiken på vad det är för karta som hänger i granen. Pappa skrev säkert om detta i samband med kortet, men det har jag tydligen slarvat bort (eller satt på nåt Bra Ställe™).

Efter alldeles för långt googlande tror jag mig nu veta att kartan föreställer Magellans färd runt jorden, och att kartan är från 1523. Länk för den som vill veta mer: http://www.myoldmaps.com/renaissance-maps-1490-1800/328-johannes-schoner-globes/328-shoner-globes.pdf (Länken går till en pdf som är 65 MB stor.)

Den som vill testa att göra sin egen glob kan nog utgå från denna bild, som dock inte är färglagd som min pappas kort. Högerklicka på bilden för att ladda hem den i full storlek.

Magellans resa

 

Julen varar...längre än du tror

Det lilla huset i granen

Förra året lärde jag mig att juletiden i Kyrkoåret varar fram till Kyndelsmässosöndagen (vilken även tidvis kallats Lilla Julafton), i år infaller den 5/2. Här hemma står ännu granen kvar, den har visserligen inte utvecklat de fina knoppar vi trodde skulle lysa upp januari, men den barrar inte märkbart. Och med gran, julljus och annat stämningsskapande passade jag den sista januari på att lämna en försenad julklapp till mamma: ett par mysiga vackra handledsvärmare i ull och silke. Hon blev mycket förtjust!

Idag 8/2 hänger så det lilla huset i granen (och så fort korten är postade ska här avjulas med fart - spring is coming!).

Vissa tidigare år när vi varit extra sena med julkorten (t ex 2013 och 2003) har vi fotat oss själva och granen med dagens tidning för att visa att vi fortfarande har jul, men i år får ni istället njuta av förra årets film på vår vackra gran! Fråga mamma om ni inte tror på mig! :-)

Till sist...

Det är vår önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, får ett gott och hemtrevligt år! Och ta hand om er och era nära och kära, vår gemensamma tid på jorden är dyrbar!

hälsar Vicki & Björn

Sidan är uppdaterad 2017-02-10

(Bilderna ovan är copyright Schalin/Danielsson, utom kartbilden.)