"...Å julen varar än till påska..."

av Vicki Schalin

Jag har insett att jag har en blogg, fast jag inte tänkt på det. Med en viss regelbundenhet (en gång per år ÄR regelbundet) rapporterar jag om något viktigt som jag tror att andra kan tänkas vara intresserade av. Ergo — en blogg. Nu ska jag berätta om min långa process från idé till färdiga kort, och lite om sådant som kom i vägen.

Ni som följt denna blogg (och mina julkort) genom åren vet att julkorten i princip aldrig kommer före jul, så ni är vana. Men så här sena är vi sällan (utom julen 2003 då korten trycktes 23/1-2004 (10 år yngre var vi också)). Så vad har hänt??

Tja...mest...LIFE!

Förra årets blogginlägg började glatt med att jag hade jobb, men nu är jag tyvärr åter arbetssökande. Det innebär inte att jag har oceaner av tid, tvärtom, men jag ska inte börja orda om det här och nu. Björn och jag drabbades också av en oförutsedd stålhård deadline (nån som vill köpa en partiellt rostig bil med åtta hyfsat fina däck?) som krävde rätt mycket tid och insatser, men som dock löstes i grevens tid (hurra)! Björn hade dessutom en extra hektisk jobb-höst, jag hade åter en period med hämmande knäsmärtor, och generellt var det helt enkelt "mycket nu".

Första idén

Till saken hör också att jag redan hade en finfin idé till julkortens design. Den hade jag kläckt så tidigt som 19:e oktober, och därmed kändes allt lugnt. Japp. Den här gången skulle designen ritas, med smärre inslag av fotografering. Helst skulle Björn rita, som gör det bättre och roligare än jag. Men njae, den tiden fanns ju inte. Och jag hann inte heller med. Tiden gick och när julen var passerad kändes min roliga idé allt mer malplacerad. Den skulle göra sig så mycket bättre i juletider, t ex nästa år! Så nu är planen att ni får se "idén som kläcktes i en flyttank" först julen 2014. Håll tummarna!

Andra idén

Nyårskort alltså...vad kännetecknar det kommande året? Åhå, det blir Hästens år 2014, det är fint, jag gillar hästar. Mest enhörningar, men hästar också. Sååå...två hästdjur, och en text. Ja, det kan bli nåt. Och bäst av allt, det kinesiska nyåret infaller först mot slutet av januari, så HURRA, jag får lite extra tid för att designa och skapa! Yes!

Jag gjorde några extremt snabba och hiskeliga skisser på iPaden i InspirePro, och försökte få till en vettig placering, vilket gick så där, men jag tänkte att det nog skulle lösa sig när jag väl fått de två viktigaste delarna klara. Alltså nästa steg: rita enhörning.

Första skissen

Den allra första skissen (inte så perfekt följsamhet och precision i InspirePro...)

Prirot... Priotir...Prioritera! Vad?

Nu kommer vi till det här svåra ordet... Ärligt talat var det inte bara korten (och jobbsökandet) som upptog min tid. Jag hade hittat en ny app, en fantastisk tidstjuv, men samtidigt givare av stor glädje och kreativ tillfredsställelse. Jag talar om Frax! Ett otroligt vackert och både lättanvänt men samtidigt kraftfullt program för fraktalrendering på iPad och iPhone (nej, jag får inte betalt (ännu) för denna marknadsföring).

Jag har redan tidigare ägnat min tid åt fraktalbilder, i flera omgångar och i olika program, senast 2010, och jag har tryckt upp kort med 20 olika motiv. Jag har även roat mig med fraktalprogram i iPaden, t ex fractalPhoto som fraktaliserar redan existerande bilder, t ex foton, som nedan. Hur kul som helst! (fractalPhoto har ingen supportsida, och har inte uppdaterats på länge, jag hittade dock ett bildgalleri med intressanta bildexempel.)

Från pumpa till fraktal

Med appen fractalPhoto kan man fraktalisera Björn och hans pumpa nästan till oigenkännlighet.

Men Frax är något alldeles extra. Man behöver inte vara det minsta konstnärlig för att skapa andlöst vackra bilder, programmet har en mängd inbyggda förinställningar som man kan slumpa sig igenom och njuta av matematiken när den är som vackrast. Men mer spännande är förstås att själv påverka t ex färgen eller ljuset, och skapa helt egna bilder. Jag uppgraderade raskt till Pro-versionen och fick nu tillgång till ännu mer av allt. "Fraxa" blev det nya verbet i mitt liv, mina utflykter till Fraktalvärlden blev många, och här visar jag mina nya fraktalkonstverk.

Enhörningars fysionomi

Paus i fraxandet, jag skulle ju rita en enhörning. Människor har skapat många olika versioner av enhörningar under tidens gång, och i mitt sinne är de ganska lika hästar. Inte får, hjortar, eller noshörningar. En vacker, smäcker vit häst, med vridet horn i pannan, hakskägg, man, svans och hovskägg i gyllene tagel. Ingen lejonsvans och inga klövar. Framförallt inte får-lik! Nix! Nåväl, en häst kan jag väl rita, det har jag gjort sedan jag fick nöja mig med att leva ut mitt hästintresse på annat sätt än via ridning (för att inte utveckla allergi mot hästar fick jag aldrig börja rida regelbundet, till min svårtröstliga sorg som hästälskande 12-åring).

Men hur ska jag rita? På papper? Med ritplatta? Fortsätta med InspirePro på iPad? Jag var inte helt nöjd med känslan i det programmet, eller de existerande ritverktygen, och tyckte att det borde finnas bättre. Jag testade några av de appar jag samlat på mig under årens lopp och när jag kom till Procreate var jag såld! Precis den känslan jag var ute efter! Vacker form på tuschpenseldrag, snabb som attan på nya iPaden, trevligt gränssnitt och som helhet mycket mångsidigt och kraftfullt och lättanvänt. Jag hittade en bra tutorial av Will Terry som inte bara visade programmet, utan också filmade hans fingrar på iPaden, mycket lärorikt. Jag började skissa några hästar, men var inte 100% nöjd med resultatet. Dax att jaga bilder på hästar i passande position.

Nu kommer ett stickspår. När jag var i övre tonåren och skulle prya i gymnasiet hade jag den fantastiska förmånen att få göra det hos konstnären och skulptören Maj Starck. Vi kom fram till att jag, under hennes ledning, skulle få göra ett konstverk från början till slut. En relief i gips, ungefär 50 x 70 cm. Även då var motivet en häst, nämligen "Hästen och hans pojke" av C.S. Lewis. Jag började skissa på smörpapper, sedan skulle skissen överföras till lera. Jag gjorde konturer och byggde sedan upp bilden i relief, och skapade sist texturer och mönster. När leran var stabil gjöt vi en gipsform över den, och skrapade sedan ur all lera. Därefter målade Maj med något magiskt släppmedel inne i formen och sen gjöt vi gips i gipsformen. Och nu den sista och läskiga biten: gipset som var form skulle bort, men gipset som var konstverk skulle vara kvar. Jag tror att Maj ensam mejslade bort formen... Och till 97% gick det bra — en hästhov blev lite skadad, men ingen större fara.

Varför berättar jag denna historia? Jo, konstnären Maj hade samlat på sig en stor bildbank som hon använde för att veta hur saker såg ut. Hon hade sparat mängder av foton ur olika tidningar, både färg och svartvitt, bilder på alla möjliga företeelser som hon kunde tänkas vilja avbilda i sin konst: människor i olika poser, djur, växter, byggnader, ja allt!! Jag tyckte det var en fantastisk idé, men även en lite svåröverkomlig uppgift. Många gånger under mitt liv har jag sedan tänkt på den här bildbanken, och några gånger saknat den. Men nu! Nu finns allt detta under mina fingerspetsar och rakt framför mina ögon! Google Images är sannerligen en konstnärs önskedröm! Undrar vad Maj Starck hade sagt om denna magnifika möjlighet och mångfald...

Jag hittade ganska enkelt ett gäng passande hästbilder, och återupplivade min inre 13-åring, hon som satt på flickrummet och kalkerade av hästbilder i böcker för att lära sig hur en häst egentligen ser ut. Mina skisser samlade jag sedan i mini-versioner och ritade nu en häst på fri hand, kikandes på småbilderna.

Skissade hästar

Små kalkerade hästar och en ritad på frihand.

Min enhörningLite (ok, mycket) finslipning och sen var det bara resten kvar, som talesättet lyder. Allt gyllene hår, hovar, horn i skilda lager, skuggor för sig, och till sist ögat. Och eftersom det är en enhörning behöver den inte till 100% se ut som en realistisk häst...:-) Good enough!

Färdig enhörning, ska spegelvändas i Photoshop.


Dalahästars naturMin dalahäst

Det kinesiska året symboliseras inte bara av ett djur, utan bl a också av ett element, 2014 är det trä! Solklart blir då dalahästen en passande symbol. Google Images räddade mig igen eftersom jag inte har en aning om (var) jag kan tänkas ha någon äkta dalahäst. Med hjälp av en bunt olika hittade bilder kunde jag skapa en snygg kontur i Photoshop. Efter en något misslyckad vända i Procreate återvände dalahästen till Photoshop och fick där man och sadel och andra detaljer. Den ser kanske inte exakt ut som traditionella dalahästar, men jag får väl skylla på att jag inte har några rötter i Dalarna.

Banderoll & text

Banderollen gick härligt fort att skapa i Procreate. Stängerna och texten kom i Photoshop, där jag även anpassade banderollen något till stängernas avstånd. Texten är satt med Ermine, som dock saknar prickar över ÅÄÖ. Men sånt går ju att trixa in, och jag tycker mina handgjorda prickar ger ett korrekt intryck. Här kan man ladda hem Ermine, det är dock inte samma version som jag har, även om utseendet verkar vara detsamma.

Bakgrund gjord i Frax.Bildens bakgrund

Jag hade ingen färdig bakgrund till mina hästdjur, och jag ville gärna rättfärdiga mitt frenetiska fraxande. I de första skisserna finns enkla fyrverkerier, men nu insåg jag att de nog skulle ta för mycket uppmärksamhet. Frax är perfekt till att skapa repetitiva, men ändå intressanta mönster, passande till en bakgrund. Jag var ute efter känslan av natthimmel och skog eller liknande växtlighet, och lyckades anpassa en av mina tidigare bilder till detta. Jag hade visserligen gärna haft både norrsken och stjärnor i designen, men dels behärskar jag inte Frax bra nog, och dels insåg jag åter att sånt skulle stjäla uppmärksamheten från de viktiga delarna.

Bilden här är ett utsnitt ur den stora bakgrundsbilden. I Frax kan man ändra på många parametrar. Min originalbild var skogsgrön, men genom att byta gradienten till en egen skapelse kunde jag få denna nattliga känsla.

Läs gärna mer om mitt fraxande på annan plats.

Mytologi & Astrologi

Jag fascineras av olika kulturers mytologier och folktro, och har en gång i tiden läst tre terminer etnologi. Hit hör förstås folktron om stenars "magiska" krafter (som jag får användning av i mitt liv som medeltida smyckesmed) men även västerländsk och kinesisk astrologi. Att 2014 är Hästens år är extra kul, det är ett sådant trevligt djur som många har en positiv relation till, långt mer än oxen (jag) eller grisen (Björn). Jag slog i mina symbol-lexikon om hästar, men eftersom de alltid varit viktiga djur för mänskligheten har de helt enkelt en ganska bred symbolik, både för gott (t ex tapperhet och S:t Göran) och för ont (apokalypsens fyra hästar), inget entydigt och direkt att ta fasta på för kortets nyårsbudskap.

Hästen är grönÄven i den kinesiska mytologin ryms många aspekter på hästen, och jag har försökt sålla fram några specifika saker. Främst är hästen ett ädelt djur, också energiskt och intelligent, samt snabbt och uthålligt. Innan vi hade tåg och bil var det via häst man reste snabbt på land. Hästen symboliserar därför resor, men också snabb framgång och rentav oväntade äventyr. Året kommer att kräva snabba beslut, men det är å andra sidan viktigt att man fattar rätt beslut, och att man står fast vid dem. Jag har läst att prokrastinering inte kommer att vara lyckosamt detta år, och det låter ju knepigt eftersom jag är en mästare i ämnet (stava det är däremot fortfarande knepigt, ovan fattades s-et..). Å andra sidan beror det också på ens eget zodiak-tecken... Och å tredje sidan tror jag inte på astrologi så det är lugnt! :-D

Men det är intressant att läsa om astrologi, och många andra, inte bara kineser, sätter stor tilltro till sådana strukturer och ordningar. Här är några länkar om Hästens år 2014, det finns tusen och åter tusen till, detta är bara ett minimalt axplock som jag själv använt för inspiration. OBS att varken jag eller Björn vill uppmuntra någon att inrätta sitt liv efter någon som helst astrologisk inriktning, vi ser detta dels som underhållning och dels som upplysning och kunskap om hur andra människor tänker:

Kortets baksida gjorde jag i Illustrator, typsnittet är Bernhard Modern Std, och kortet ser ut så här:

Baksida med hälsning och info

Extra kort

Tiden gick alldeles ohyggligt fort, men så småningom började kortet bli klart, både fram- och baksida. Kinesiska nyårsdagen inföll fredagen 30/1 och under helgen skickade jag filerna till Kista snabbtryck, som vi alltid anlitar för våra kort. Men jag var inte klar i och med detta. Jag vet att jag har vänner som väntar på våra julkort, och ser fram emot dem. Att leverera så här sent kräver något extra... En muta! De flesta av mottagarna av papperskorten kommer att få ett extra kort, en liten men dock muta i form av ett konst-kort. Jag har nämligen tryckt upp åtta motiv utvalda från mina favoritbilder ur min Frax-kollektion. Jag berättar mer om dessa bilder och kort under rubriken Fraktalkonst. Om du är intresserad av att köpa ett eller flera av dessa kort så kontakta mig.

Med både nyårskorten och fraktalkonst-korten upptryckta återstår nu bara att skriva klart detta blogginlägg, samt sidan för fraktalkonst, skapa adressetiketter, skriva extra infolapp till dem som inte läser den här sidan, välja vem som får vilket konstkort, kuvertera, frankera och posta. Å så lite info på engelska för våra utrikiska vänner. Häpp!

Nå, men prokrastineringen då?

(Milde tid, vad många bokstäver det är i det ordet, och alltid är det någon som fattas när jag lyfter blicken och kollar. Ovan var det andra r-et som saknades). OK, jag erkänner att jag är ganska deadline-styrd, och vad gäller dessa kort har jag lyckats skjuta på den flera gånger. Sorry...:-( Jag och min vän och kompanjon Annie Forsberg brukade tala om det svåra begreppet "FRAMFÖRHÅLLNING", och nu har jag brustit i denna ädla konst. Jag lovar att göra mitt bästa att komma ihåg hur jobbig den här perioden varit inför nästa juls kortskapande så att jag inte upprepar samma misstag om igen, i alla fall inte av samma skäl. Tills dess kan vi ta del av några olika kloka lärdomar om prokrastinering (ett begrepp känt redan på 1500-talet) via dessa länkar (det finns mycket på webben om detta ämne):

Julstämninggranskott

Som "bevis" för att det inte är för sent att skicka julkort i dessa dagar så har vi fortfarande JUL här hemma - julstjärna, ljusstake och (ta-da!) julgran! Och det heter ju att julen varar än till påska! På samma sätt som 2004 kan vi bevisa det, med ett foto på oss och gårdagens tidning.

I mitten av januari började granen samarbetsvilligt skjuta skott, små gulliga bulliga ljusgröna skott. Så tack vare granens växtkraft har det varit ganska mysigt att ha julsakerna framme, men nu börjar det kännas lite gammalt, och det vore ju fint om de inte var kvar till kommande födelsedag om sisådär nån vecka...

Och nu slokar skotten och barren faller med ett stilla rassel om man petar på dem, så nu är nog granen slut som artist. Men så här stämningsfullt var det idag (10/2-2014):

julgran och Vicki och Björn

Till sist...

Naturligtvis är det vår stora önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, får ett lyckosamt och framgångsrikt år 2014!

hälsar Vicki & Björn

(Alla bilder på webbsidan är copyright Schalin/Danielsson, utom den lilla gröna hästen i röd ram som jag lånat från en av sidorna vi länkar till.)