Julkort före jul!

av Vicki Schalin

Jag insåg förra året att dessa texter om årets julkort är en blogg, må så vara att den bara uppdateras en gång om året. Nu är det alltså dags för årets inlägg.

Den som minns förra årets ganska långa text kommer ihåg att jag redan i oktober hade en fin idé till ett kul julkort som inte blev av då. Den idén blir inte av i år heller. Jag kom på alldeles för sent att jag behöver förbereda med fotografering och rekvisita, men kanske jag kommer ihåg det i tid till nästa jul?!

I år har jag nämligen inte oceaner av egen tid som vissa tidigare år. Jag har fått jobb! Detta börjar på allvar den 2:a januari, och dit är det inte långt alls! Så nu gäller det att vara effektiv och smart (två egenskaper som också är önskvärda på nya jobbet) och då passar det fint med lite återvinning.

Digital & fraktal konst

Förra vintern ägnade jag mycket tid åt digital konst, främst via appen Frax, vilket jag skrev en text om då. Detta var dock inte första gången jag snöade in på fraktaler och fraktal konst. Vintern 2008 testade jag olika grafiska fraktalprogram för mac, beundrade konst som andra gjort, inspirerades, och svor lite lätt över att de riktigt bra programmen inte var portade till mac. Jag utforskade programmen och fraktalernas magi och möjligheter, och sparade mängder av bilder i olika stil. Ett år senare tryckte jag kort av 20 av mina bilder och var nöjd med resultatet. Tanken var att sälja konstkorten, men det har inte skett ännu, de flesta finns kvar.

De program jag då fann mest intressanta var följande fyra:

stirrande cirklarBäst av dessa gillade jag quadrium och ArtMatic. Jag har inte "lekt" med programmen efter 2009, utom just ArtMatic, det är först i samband med den här texten som jag noterar att quadrium är nedlagt, istället har Gandreas gjort ett fraktalprogram för iPrylar, q:fract, som jag inte har testat alls.

Bilden till höger, "Stirr stirr", är en av de första jag gjorde i quadrium 2008, kanske inte så vacker men knäpp och kul, i mina ögon. Bilden kvalificerade dock inte till att tryckas som kort, om man säger så. Årets julkort däremot, "Julblommor", är också skapat i quadrium, och trycktes som konstkort 2009. Förra året gjorde jag två bilder i Frax som hette "Peculiar Poinsettia I och II", årets julkort kanske helt enkelt var "Peculiar Poinsettia 0" utan att jag visste det då, år 2008..:-)

 

julfraktalJag skapade inte så många bilder i programmet Xaos, men en bild, "Törne", var bra nog att bli kort, och en annan visas här till vänster, den heter händelsevis "Julfraktal" (2008).

Jag visar inga bilder från programmet Fractal Domains här, jag har bara ett fåtal sparade, ingen som känns värd att visa upp i dagsläget.

 

Mitt favoritprogram (före appen Frax), ArtMatic, är ett fantastiskt program, och har dessutom uppdaterats kontinuerligt, nu till version 6 (ArtMatic Designer). Det jag körde senast, 2011, var mycket äldre: 4.7. Jag kan inte uttala mig om de senare versionerna, men jag gillade verkligen kraften och möjligheterna i den version jag utforskade. Användargränssnittet var inte jätteimponerande i snygghet, om man säger så, men Kraften! Möjligheterna! Grafiken! Slumpgeneratorn! Här var sannerligen en tidsmaskin, som jag totalt kunde glömma bort tiden i. Till detta bidrog även att menyraden allra överst på skärmen, som vanligen visar klockan, var dold, så jag hade ingen aning om hur mycket tid som förflöt medan jag såg den ena konstiga bilden efter den andra förändras till något annat i jakten på något sevärt: klicka på slumpknappen, var det coolt, nej inte tillräckligt, en gång till, nej, nå en gång till då, och sen bara en gång till... Som en äkta grafik-junkie kunde jag sitta timvis, klicka—utforska—klicka—hoppas på slumpen—vrida på en parameter—klicka—och så plötsligt fann jag ett nytt ställe, en ny värld att vandra runt i och utforska och avbilda i olika vinklar och utsnitt. Så gick tiden.

Här är två av de många bilder jag skapade, 18 av de 20 kort jag tryckte 2009 är ArtMatic-bilder.

africhands

Detta är "Africhands". I ArtMatic kan man ladda in en bild som programmet sedan använder för att bygga upp en ny bild, och jag har här startat med en bild av en hand. Den slutliga bilden saknar helt de klassiska fraktala mönstren, men matematiken som styr handmönstrets storlek, hur det placerats, vridits, färgats, är med största sannolikhet baserat på fraktaler. Färgskiftningarna mellan ljusbeige och mörkbrunt gav mig vibbar av Afrika, och så kom titeln till. Föreställ er den där leken där man i grupp lägger en hand på en annan och sen nästa, så att alla bildar en hand-sandwich. Eller att alla händer av alla färger behövs för att bygga Afrika. Bilden finns som konstkort.

 

livets ögonblickHär är ett mer klassiskt fraktalt mönster, kallat "Life! This instant!". Jag inspirerades förstås (bland annat) av Michelangelos målning i Sixtinska Kapellet, där Guds finger rör vid Adams. Min bild finns som konstkort.

Om någon är intresserad av vilka övriga bilder jag tryckte upp som kort 2009, och kanske vill köpa ett eller flera kort så kontakta mig gärna. Jag vill också påminna om de kort jag berättade om i februari i år, med bilder från Frax, de finns fortfarande till salu. Välkomna att höra av er för mer information!

 

Återvinningens fördelar

Åter till årets julkort. Eftersom tiden var knapp beslöt jag helt sonika att det var dags att blåsa liv i mina gamla bilder från 2008 och efter att ha studerat vilka jag hade med passande tema för jul så valde jag "Julblommor" — motiv och färger och ett mönster som jag verkligen gillar. Dessutom fanns originalet helt tryckfärdigt, det enda jag och Björn behövde göra var klura ut en passande textsida. Och hitta rätt typsnitt.

Efter mina julmarknader, i sista veckan före jul, var jag två dagar på studiebesök på mitt nya jobb, och på onsdag kväll efter detta var jag klar med korten och kunde skicka alla original till tryckeriet, och på torsdag förmiddag kom ett mail från min hjälte Rikard på Kista Snabbtryck att alla korten var färdigtryckta och skurna = klart! Bara att hämta. På lördag kväll var nästan alla adressetiketter klara, och med en snabbutryckning postade jag korten (utom två som inväntade adressuppgifter) idag söndag, vilket innebär att alla mottagare i Sverige borde ha dem före jul! Kors i taket!

Jag hoppas att våra internationella vänner förlåter oss att deras kort kommer lite senare, men de är på väg, även till er. Och på måndag–tisdag ska jag skicka hälsningar via mail och Facebook. Sen kan även jag fira jul, utan att behöva tänka på korten, det kommer att kännas annorlunda och avstressande. Kanske jag t o m hinner gå på julrea? Och min brorson och jag ska besöka utställningen på Livrustkammaren med Game of Thrones-tema innan den stänger 4/1. Jag ser fram emot egen och fri tid den här jul-nyårshelgen, och planerar att vara pigg och redo att ta mig an det nya jobbet 2/1.

Till sist...

Naturligtvis är det vår stora önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, får en rofylld julhelg och ett blomstrande nytt år 2015!

hälsar Vicki & Björn

Sidan är uppdaterad 2014-12-20

(Alla bilder på webbsidan är copyright Schalin/Danielsson.)