Fraktalkonst

av Vicki Schalin

Direktlänk till mina tryckta kort - se nedan.

mandelbrot-mängden

Fraktalernas ursprung

Fraktaler är en finurlig förening av matematik och konst. De finns även i naturen, både bland växter och djur, och har fascinerat människan under långa tider, t ex i romanesco-kål, frostbildning och snäckors spiralvindlingar. Matematiken bakom har lång historia, men 1975 myntade Benoit Mandelbrot uttrycket "fraktal" och populariserade begreppet med hjälp av fantastiska bilder av fraktal konst, tack vare allt snabbare datorteknik. Han upptäckte den kanske kändaste grafiska fraktalen som också uppkallades efter honom, "mandelbrot-mängden", och han kallas ibland för fraktalernas fader.

 

frostblommor på fönsterRomanesco-kål

Naturens klurighet och skönhet i romanesco-kål och frostblommor (foto: wikimedia resp. Vicki)

Det är nu inte mitt syfte att här förklara allt om fraktaler, varken om matematiken bakom, om vilka program som finns eller hur man använder dem. Denna info finns på webben, några knapptryckningar bort. Dock länkar jag till några ställen som jag själv tagit hjälp av och fått inspiration av under åren (se nedtill på sidan).

Frax-logo

Frax — skapar både beroende och konst

Här tänker jag istället berätta om mina utflykter till fraktalvärlden, och de bilder jag tagit där. Tidigare har jag använt andra program, och olika program kan ge mycket olika resultat, beroende på vilka aspekter av fraktaler de utnyttjar och hur dessa sedan presenteras. Mitt senaste program heter Frax och körs på iPrylar, och utnyttjar deras speciella egenskap att vara beröringskänsliga över hela ytan. Man drar med ett eller två fingrar på skärmen för att påverka bildens utseende, ett till synes väldigt enkelt gränssnitt, men under ytan pågår en otrolig mängd matematiska beräkningar för att förändra bildens egenskaper beroende på beröringen.

Frax är roligt på många sätt, och man behöver varken vara konstnär eller matematiker för att skapa underbart vackra bilder! Programmet har en mängd olika, speciellt utvalda, förinställningar som man kan klicka sig igenom, till exempel vilken plats eller form som visas, vilka färger som är valda, hur ljuset faller och vilka texturer som fyller mellanrummet. Det är, i stora drag, dessa fyra aspekter som man kan påverka, men det finns mycket mer. Och även om man bara ändrar en av aspekterna så kan bildens utseende ändras radikalt.

Jag började leka med den här appen i slutet av november 2013 och en av mina första bilder är denna, som jag kallar Animalistic I.

Animalistic 1 Jag gillar hur strukturen/texturen och färgerna för tanken till fågelfjädrar eller ormskinn, det känns definitivt som något ur djurriket.

Jag har köpt Frax både till iPhone och till iPad, tyvärr är det inte samma app, så den uppgradering till Pro som jag köpt till på iPaden kunde jag först inte utnyttja på iPhonen, men efter att ha fått hjälp av Ben Weiss, en av de tre Frax-skaparna, har det nu ordnat sig. Jag rekommenderar verkligen Pro-versionen. Man får fler och bättre kontrollmöjligheter av de fyra aspekterna, man kan vara noggrannare och ändra på detaljnivå, vissa saker blir enklare att kontrollera och man kan utforska fraktalvärlden på ett otroligt spännande sätt. Att lära sig programmet och gå på sådana upptäcktsfärder skapar ett visst sug, nästan ett beroende, så Frax borde kanske förses med en varningstext...:-)

Frax kommer som sagt med många förinställda effekter (presets), men det roliga börjar när man själv ger sig ut på obanade stigar. Vem som helst kan göra vackra bilder genom att använda presets, men då är det mer spännande att se om jag kan skapa något nytt, som inte redan finns färdigt. Om jag ändrar den här ljuskällan, eller den här gradienten, eller kanske pillar på den här texturen, vad händer då? Och hur ser formen ut på det här stället om jag går ner på djupet i fraktalen? Eller om jag går ner ännu djupare? Oj, vad hände nu?! Wow!
"To boldly go where no one has gone before!"

Frax ger tack och lov flera möjligheter att spara användarens bilder, dels som matematiska formler, dvs de tar i princip ingen som helst plats, så man kan ha många, och dels som renderade bilder på sin iPryl. Man kan också dela med sig av sina skapelser genom att skicka dem (som formler) till Frax-molnet. Då ger man andra Fraxanvändare möjlighet att ladda ner ens skapelse, och de kan i sin tur utforska och förändra ens bild, och ladda upp den igen. Här finns alltså både möjlighet att skryta med sina skapelser och att lära sig av andra, men även att stjäla idéer och presentera dem som sina egna. Tanken är att materialet man laddar upp går under en Creative Commons licens som ger användarna rätt att ladda ner och förändra materialet, men inte att använda det för kommersiellt bruk och man måste även "hedra" originalets skapare samt upplysa om man ändrat i materialet. Dessvärre är ju sådant lätt att komma runt, så jag tänker mig för innan jag laddar upp mina frax-fynd till molnet. Och det är minst lika viktigt att om jag laddar ner något så måste jag hålla koll så jag inte tror att det är min egen skapelse. Och med nästan 600 bilder är det lätt att bli lite glömsk..:-)

Hur kan man använda bilderna?

En spännande fråga! Jag har sett fantastiska exempel på fraktalmönstrade saker, naturligtvis vanliga väggtavlor eller posters, men även mer bärbara saker, som T-shirts. Dessutom matporslin, och t o m ett bord! I USA finns flera företag som trycker on-demand på T-shirts och andra kläder, att hitta denna tjänst i Sverige eller EU vore klart spännande. Jag skulle gärna bära fraktalkläder...:-)

För några år sedan, när jag senast vandrade i fraktalvärlden (via andra program), lät jag trycka kort som jag planerade sälja eller helt enkelt använda vid behov. Av olika skäl ligger de fortfarande i en låda här hemma, men de är snygga och ska ut i bruk, så småningom. Därför var det inte helt långsökt att tänka att även några av mina frax-bilder kunde bli kort. När jag dessutom kom på att jag skulle skicka ut ett kort tillsammans med säsongens jul/nyårskort, som muta och "ursäkt" för att julkortet kommer så otroligt sent kändes det som en bra plan. (Den som får ett av mina konstkort kan förstås välja helt själv om denne vill behålla det eller skicka det vidare.)

Mina tryckta Frax-kort

Jag har valt ut åtta bilder med olika motiv, och tryckt upp dem i ganska små serier, ca 25 - 30 per styck. Om man vill köpa kort kan man välja ett motiv eller blanda flera olika. Korten kostar normalt (och då ingår även kuvert):

Till detta kommer porto för leveransen. Jag kan även göra specialbeställningar, men då blir kostnaden annorlunda pga tryckeriets avgifter. Kontakta mig för fler detaljer.

Får jag presentera mina bilder:

blå sexsidig stjärnfomation

"Winter is coming"

Tävlingsbidrag till en frax-tävling med tema vinter. Jag skapade denna bild innan snön kom i januari, så det var inte riktigt vinter då ännu. Motivet är förstås snöflingors sexsidiga geometri, och vintriga färger (vilket var ett tävlingskrav).

 

istappar

"Istappar, äntligen"

Också ett bidrag till vintertävlingen, denna bild vann 3:e pris. Jag hade under en tid försökt hitta ett ställe bland de fraktaliska mönstren som kunde ge mig istappar, och till slut råkade jag se dem. Sedan jobbade jag rätt mycket med att få färgerna rätt, jag blev inte 100% nöjd, men det gick ju bra ändå i tävlingen. För tryckningen av detta kort har jag gjort istapparna mindre turkosa, vilket blev bättre på skärmen, men själva trycket är lite för grått. Skillnaden mellan färg på skärm och färg på tryck kan ibland bli en besvikelse.

 

sjufaldig symmetri

"Sjufaldighetens charm"

Här har jag använt mig av sjusidig geometri istället för sexsidig. Sju är ett vackert tal som också ger vackra bilder. Färgerna är valda med omsorg, men denna bild tävlade inte i vintertävlingen.

 

smält och rörd choklad

"Garanterat kalorifri choklad"

Jag inspirerades av de härliga strukturer och texturer som finns i Frax, och rörde ihop denna bild, som ger mig starka förnimmelser av choklad, ljus och mörk, som blandas. Visst är konsistensen perfekt, ge mig en sked!

 

blått träd

"Frozen crystal tree"

Ytterligare ett bidrag till vinter-tävlingen. Själva motivet, ett träd, kanske inte ger vinterassociationer, men i mitt sinne är det ett träd av blåa iskristaller, kallt vid beröring, och kan med största sannolikhet splittras om någon bara sjunger rätt ton.

 

flödande guld

"Alkemistens dröm"

Frax kan inte bara skapa choklad utan även guld! Jag kände mig som en blandning av kung Midas och draken Smaug när jag jobbade fram parametrarna för den här bilden, och till slut skapade den ädlaste av alla metaller, alla alkemisters mål.
(Bildens engelska titel när jag först publicerade den på Facebook var "Alchemy FTW", men det kan vara lite svårbegripligt...:-)

 

slingrande färger och former

"A never ending party, and you are invited!"

Här är det fest och glam, dansande färger och former, härlig karnevalsstämning. Välkommen du med!

 

växtliknande färger och former

"Peculiar Poinsettia I"

De röda partierna i den här bilden fick mig direkt att tänka på blomman Julstjärna som också kallas Poinsettia. De gröna fälten blev inte till vanliga blad, utan gräsliknande växtlighet. Motivet är definitivt organiskt, och lite egenartat.

 

nonfigurativ med runda fläckar

"Peculiar Poinsettia II"

Denna bild är förstås syskon till bilden ovan. Jag ville gärna ha lite runda gröna former och vred på parametrarna för att få detta resultat.

Jag visste inte vilken av bilderna som skulle uppskattas mest som kort, men efter en omröstning på Facebook i Fraxapp-gruppen vann den övre bilden ganska överlägset, och fick bli kort. Denna bild väntar, bidar sin tid och hoppas på samma sak, vi får väl se. Vad tycker du?

 

Fotograf eller konstnär?

Även under mina tidigare utforskningsresor i Fraktalvärlden har jag skapat många bilder. Jag funderade då på om jag var konstnär eller fotograf. Den gången bestämde jag mig för det fotografiska synsättet. Programmet hade skapat en vision, och jag betraktade den genom en lins och sökte efter den perfekta bilden. Jag letade efter balans/obalans, variation, symmetri, konstrast, mönster, överraskningar; i färg, form eller yta. När jag funnit ett bra utsnitt sparade jag det som en bild = tog ett foto. Jag var en vandrare och betraktare med en sökare, och jag påverkade inte bilden. I vissa program kunde jag ändra variabla värden, men det var inte givet att jag uppnådde önskat resultat. Ibland blev det rätt, ibland fel, och oftast bara konstigt, vilket också kunde blir rätt, men på ett nytt sätt. Jag minns det som ganska mycket trial by error helt enkelt...

Frax är inte mindre kraftfullt, men ganska annorlunda. Vissa matematiska värden visas, men det finns ingenstans jag kan skriva in nya siffror. Däremot kan jag dra med fingret på skärmen och på så vis ändra värden. Det blir mer intuitivt, och faktiskt både lättare och svårare att begripa vad som händer. Exempelvis: om jag drar åt det hållet så ändras (t ex) ljuset på ett vis, men om jag gör samma rörelse igen så kan något annat hända eftersom jag inte satte fingret på exakt samma plats, eller inte hade samma situation som första gången.

Det finns en mycket gedigen hjälptext för att underlätta användningen av Pro-versionen, både inbyggt i programmet och också på webbplatsen. Jag har inte hunnit ta mig igenom hela den ännu. Det finns också en enkel och vacker film för att lära nybörjaren grunderna. Den kan man gärna se flera gånger, man fattar bättre då vad som händer. Men egentligen behöver man inte begripa varför nånting händer, man kan komma långt bara genom att röra fingret och uppleva vad som förändras. Man kan t o m ställa in appen på automatik, då kan man bara sitta och njuta av fantastiska fraktaler som avlöser varandra på skärmen.

Dock, för mig är det roligast att påverka bilden, och försöka förbättra den, på ett eller annat sätt. Genom Frax har jag nu förändrat mitt synsätt, i Frax-världen är jag inte bara fotograf, utan definitvt även konstnär.

Länkar och inspiration

Många människor världen över fascineras av fraktalkonst. De skapar fantastiska konstverk i olika stilar, med olika program och lägger på olika efterbehandlingseffekter. Der finns helt enkelt inte en stil, utan många. Dessutom ger matematiken bakom upphov till olika grundformer, fraktaler behöver inte alls vara spiralvridna eller mandelbrot-formade, det finns trianglar och helt andra varianter. Det finns även program som skapar bilder efter annan matematik än den fraktala, eller blandar teknikerna. Variationen är sannerligen enorm.

Wikimedia visar ett antal bilder med fraktalkonst, både i ganska enkel form och mer avancerad. Här kan man kan få ett hum om vad som menas med fraktal och upprepad/itererad konst.

Det finns en diskussion om begreppen digital konst och fraktalkonst, och om skillnader och likheter mellan dessa. Vissa konstnärer har formulerat ett manifest där man fastställer gränserna, och även om jag inte håller med till fullo så kan det bidra med en förklaring till fenomenet. På samma ställe, Fractalus, finns även en del andra välskrivna texter om fraktalkonst med bra förklaringar. Vissa data och länkar är tyvärr föråldrade, sidan verkar inte ha uppdaterats på länge, men generella diskussioner är definitivt intressanta fortfarande.

För att beskåda fraktalkonst i allmänhet är deviantART ett synnerligen bra ställe, med många otroligt begåvade deltagare. Där finns flera underavdelningar och grupper inriktade på populära program eller tekniker, och förstås även en (ännu ganska liten) grupp för Frax.

Fraktaler är inte bara stillastående bilder, det finns många som skapar videor också. En av de första filmer (inte nödvändigtvis den bästa) jag råkade hitta är We are living in a fractal HOLOGRAM! Filmen zoomar mycket djupt och den som tror att fraktaler hela tiden upprepar sig kommer då och då att bli överraskad. Färgerna och rörelsen tillsammans med musiken ger ett mycket meditativt intryck som jag uppskattar. Det finns dock många fler filmer, sök bara på "video" och "fractal".

Två rosa fåglarFrax är alltså ett av de senaste fraktalkonst-programmen, och som sagt körs det bara på iPrylar, inte datorer. Vi som gillar Frax har en grupp på Facebook, där vi utbyter tips och erfarenheter. Som extra bonus är en av skaparna av Frax, Ben Weiss, aktiv i gruppen och svarar på frågor. Appen har också en egen Facebook-sida, men där händer inte lika mycket. På bägge dessa ställen hålls en gemensam tävling varje månad, med olika teman. I januari var ämnet vinter (tre av mina kort ovan har uttalat vintertema eftersom de är tävlingsbidrag), och nu i februari, inför alla hjärtans dag, har målet varit att skapa frax-bilder med hjärtan samt i rosa-röda färger. Här är ett av mina bidrag, "Two lovebirds in their nest". Kanske den blir kort i kommande serier?

Kontakt

Om du vill köpa mina kort eller beställa någon bild eller annat av mig, fråga om vilka program jag använt eller ge mig råd eller andra kommentarer så kontakta mig gärna. Antingen via gängse kontaktvägar eller via mail.

Tack för uppmärksamheten, jag hoppas jag lyckats sprida min fascination för fraktalkonst vidare till mina läsare.

Vicki Schalin

(Alla bilder på webbsidan är copyright Vicki Schalin, utom Frax-logotypen och romanesco-bilden.)

Sidan är uppdaterad 2014-06-09