"Fred på jorden"

av Vicki Schalin (och Björn Danielsson)

Julbloggen för julen 2022 skrivs en bit in på det nya året 2023. Det är inte ovanligt, kan de intyga som fått julkort av oss under åren, och den som önskar läsa tidigare julbloggar kan göra det, de finns länkade från varje års huvudsida.

2022 — var hittar man hopp för framtiden?

Hej och välkommen hit till årets betraktelse. En del av er känner mig väl, andra mindre, och någon har säkert bara råkat hamna här, i jakten på något ni hoppas ska vara givande. Jag brukar berätta om årets kort, hur tankarna gått, och arbetets gång. Lite tips om mina verktyg brukar också komma med.

Lika traditionsenligt har det blivit att förklara varför kortet kommer så sent... Vilken tur vi har att äkta vänner inte bryr sig om att de får "julkort" långt efter att de själva packat undan gran och pynt. :-D

Nåväl. Endast den som bott under en sten i skogen har missat vad som främst har präglat året 2022, ett krig i Europa. Alla hade vi förhoppningar för ett år sedan, med covid-vaccin, släppta restriktioner, ljusare tider — nu minsann skulle vi ta igen det vi förlorat under två år! Men någon sjuk kombination av maktgalenhet och falsk information ledde till torsdagen 24:e februari, när världen vaknade upp till sirener och krevader, död och förstörelse. Och i fortsättningen energikrig och ytterligare inflation. Även om vi utanför Ukraina inte är direkt berörda av kriget är vi ändå drabbade. Men kan vi stoppa kriget? Kriget som Putin och hans krets bara trodde skulle ta tre dagar. Ryska nyhetsbyrån ria.ru var så säker på saken att de redan 26/2 publicerade en webbplats som hyllade segern och den nya världsordningen! BBC berättar om detta. Även om Ria snabbt insåg sin dumhet och drog tillbaka webbplatsen så finns den bevarad för eftervärlden på archive.com, här. Så den som läser ryska (eller lyckas köra webbplatsen genom Google Translate) kan med egna ögon se hur makteliten och deras megafoner inom rysk media formar och kommunicerar sin nya världsbild. Skrämmande!

På andra sidan har vi det oskyldiga lilla landet som kämpar i underläge. Med en komiker som president. Milde tid!

Men! Vi har alla imponerats och överväldigats av Ukrainarnas glöd! Deras kampvilja, sammanhållning, anpassingsbarhet och bistra humor, men vi har också sett deras offer, lidande och förluster.

Ingen har väl missat Zelenskyjs uttalande "I need ammunition, not a ride". (Det är oklart om orden faktiskt föll så (det är ett citat i andra hand från en amerikansk källa), dock har det senare "godkänts" via Ukrainas ambassad i London, vilket Washington Post har rett ut.) Att han verkar växa med uppgiften, och därmed samla alla goda krafter, både inom och utom landet, skänker i alla fall mig lite hopp. (Och den som ännu inte har sett hans humorserie om Folkets Tjänare på SVT-play bör faktiskt göra det! Den är både rolig och bitsk, och man lär sig en hel del om Ukraina före kriget. Säsong ett har vi sett, och det finns två säsonger till på SVT-play. Yay!) Men...hur blir man en god kraft?

Det finns mycket man kan göra för att hjälpa Ukraina, bäst är förstås att skicka pengar till någon vettig hjälporganisation som jobbar i landet, gärna med 90-konto. Det finns också långa önskelistor på saker som behövs, men det är inte alltid vad man tror som står på dessa listor. Kolla först innan du startar en insamling. Men var säker på att även en liten pengadonation är mer välkommen än inget alls. Som jag sa i förra årets blogg "ingen kan göra allt, men alla kan göra något".

Genom en av mina gamla bekanta, Sofia Hoas, fick jag upp ögonen för Gammalsvenskby, och situationen där. Det här är en del av vår svenska historia, och där bor alltså människor som talar svenska. Under många år har Svenskbyborna, en svensk vänförening till byn, verkat och stöttat byborna på olika vis. Men nu behövs hjälpen ännu mer! Föreningen håller daglig kontakt med byn, så vitt det går, och rapporterar regelbundet om läget. Man kan ta del av dessa rapporter, på föreningens webbplats och på facebook-sidan. Här är en sammanfattning av hur man jobbar och en lägesbeskrivning. Föreningen har visserligen inte ett 90-konto, men jag litar på Sofia Hoas integritet och klokskap, jag kommer att skicka ett bidrag.

Björn hade en helt annan plan, han skänkte pengar direkt till den ukrainska försvarsmakten, via den ukrainska centralbanken som har en speciell donationssida för detta. Inget 90-konto där heller, men mycket få mellanhänder.

 

Symboler för fred

Julkortet för 2022 skulle bli ett äkta kort, hade vi tänkt. Förra året skickade vi summan vi annars skulle lagt på frimärken och kort till UNICEFs vaccinprogram, och skickade sedan digitala kort. Men nu ville jag återgå till traditionen. Men vad? Hur?

Det som inte blev av, nr 1

Min första plan, som jag kläckte i början av november om jag minns rätt, är i dagsläget inte genomförbar. Trots att jag verkligen letat mig gul och blå genom minst halva internet och en mängd butiker i mitt närområde har jag inte hittat det material som krävs. Men i min mix av optimism (jag kanske hittar det framöver) och pessimism (kriget kanske fortsätter fram till nästa jul) så avslöjar jag inte (ännu) min plan. Endast att jag tänkte upprepa en aktivitet jag var med om att genomföra i slutet av 80-talet, som involverade en del av mina vänner men som var långt ifrån ett julkort. Så. Inget mer.

Det som inte blev av, nr 2

Min andra plan var att skicka Tove Janssons underbara bild, ritad för UNICEF.

Teckning av Mumindalens invånare med budskapet 'fred'.

Tyvärr finns bilden inte till salu som kort i dagsläget. Så jag funderade rentav på att "pirat-trycka" den och skänka pengar till UNICEF som nån form av ersättning... Det är ju inte heller så att jag tjänar några pengar på mina julkort... Men å andra sidan, det är ju det lilla ordet, "mina". Ett julkort av Tove skulle ju inte vara mitt julkort. (Det räcker inte med att pappa bodde granne med henne några år, och att ett arbetsnamn på mig innan jag föddes var Tove.) Så en annan plan behövde skapas.

Olika fredssymboler

Under tiden före jul var jag bokad 13 dagar på olika julmarknader. Så jag hade inte direkt tid att släppa lös hjärnan på utflykt i planlöst googlande. Men när jag åkte tåg in till stan den 12/12, dan före Lucia, iklädd min tomteluva (bara för skojs skull) kom jag på idén med att sätta en tomteluva på en fredssymbol. Hur skulle den fredssymbolen göras? Granris? Nej, vi har faktiskt jobbat med granris, en gång (även om det var länge sedan och säkert kan tas upp igen). Pepparkaka? Nej, det gjorde vi ju nyss. Men Lucia står för dörren, med lussebullar, så kanske en sådan? Testa!

Efter sista julmarknaden skulle jag ta det lite lugnare, men då drabbades jag av:
1. en lågintensiv men långvarig förkylning (fem (5) negativa covidtest pekar på förkylning)
2. en icke-fungerande varmvattenberedare (enda fördelen var att vi sparade lite el när vi inte kunde värma vatten)

Så arbetet med julkorten fick vänta. Fokus var att förbereda och röja och rensa så att elektriker och rörmokare kunde komma fram och göra sina jobb, fredagen före julafton. Till råga på allt tappade jag en flaska gammal lingonjuice i förrådet (innan, obs innan, det var rensat) så att en icke föraktlig mängd saker var täckta av klibbig saft och små glassplitter. (En liten bit sitter nog fortfarande kvar i höger pekfinger...)

Men då och då behövde jag vila ut mellan städ & röj, vilket gav mig tid att googla på vad som räknas som fredssymbol.

Olivkvisten verkar vara mycket gammal, "redan de gamla grekerna" — jo, faktiskt.
Fredsduvan har också förekommit i olika kulturer och tider, förknippad med fred. Gärna med en olivkvist i näbben, inspirerad av duvan som visade för Noak att syndafloden var över.
Misteln, regnbågen, V-tecknet är ännu fler i raden. Det finns en rik lista på Wikipedia och på The History Press.

Tre prickar i en cirkel, rödbrunt på vitt botten

En helt ny symbol för mig var Pax Cultura: tre prickar i en cirkel. Jag tror inte denna symbol är väl känd, men med tanke på all förstörelse av kulturella värden vi sett i världen de senaste decennierna borde verkligen denna rörelse markndsföras och göras mer känd — av alla. Historien berättas här — läs den.

Peace symbol, By Kwamikagami - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122319642

Jag fastnade dock för vår moderna fredssymbol, som först användes mot atomvapen, men som numera är en allmän symbol för fred och mot krig.

Lussekatter

I efterhand undrar jag om det inte hade gått fortare att baka ett lussebröd som fredssymbol än det tog att rita det...

Men först lite historia. Lussebullar, lussekatter — hallå, de ser ju inte ens ut som katter? Men tydligen ska de skydda mot djävulen som i kattform smiskade olydiga barn. Men Jesus (i skepnad av ett barn) gav de snälla barnen bullar som skydd. (1600-talets Tyskland rör vi oss i nu.) Som de flesta av våra svenska traditioner är bullarna en mix av historiska influenser, både i tid och rum. Det finns t ex fynd av bröd i vikingatida gravar, föreställande bl a en båge, vilket tolkats som solens väg över himlen. Jag själv ser parallellerna mellan de spiralformer som finns på forntida föremål (keramik, smycken, trä, etc) och att dessa sannolikt är symboler för solen, samt brödet som vi bakar när det är som mörkast vid midvintern — vi måste locka tillbaka solen och ljuset!

De traditionella former som lussebullarna har talar också för att man nog satte sin tilltro till brödets magi: det är solhjul, lindebarn, julgalt etc. Saffran som ger både färg och smak verkar dock ha tillsats till brödet först på 1800-talet i Sverige även om kryddan förekom i matlagning tidigare.

Här är några intressanta artiklar med både historia och recept:

Bröd format som en fredssymbol, © Mike Holzer

Jag kollade på ett antal bilder på annorlunda lussekatter för att se hur brödet beter sig när det formas till annat än klassiska lussekatter. Jag hittade dock ingen som hade lagt upp en bild på en lussebulle som fredssymbol. Men senare snubblade jag över en bild på ett bröd i formen av en fredssymbol, kul! (Challah är ett traditionellt judisk bröd, och på bloggen visar Mike flera av sina skulpturala bröd.)

Procreate levererar!

Nuförtiden när jag ska rita digitalt använder jag alltid Procreate på iPaden. Den gamla fina ritplattan från Wacom har samlat damm sedan Procreate kom in i mitt liv, och med en relativt ny iPad och en ritpenna från Apple (gen I) så är det både roligt och effektivt att rita digitalt. (Jag borde bara göra det mycket mer och oftare så att jag blir bättre. Som med alla kraftfulla verktyg kan man gå vilse i gränssnittet, och det blir ju roligare om man kan utnyttja fler finesser och funktioner.)

Jag formade brödets ring, och i varsitt lager i appen lade jag de andra delarna av brödet: det vertikala strecket och de två nedåtgående snedstrecken. Genom att jobba i lager är det lättare att göra effekter, som ljus och skugga, och ett bröd har fler färger än man tror. Genom att kopiera lager (eller hela filen) kan man göra experiment utan att förlora tidigare arbete. Man kan kombinera olika versioner, bestämma hur genomskinligt ett lager ska vara, och förstås ändra ordningen på lagren. Det är helt enkelt nyckeln till ett smart arbetsflöde, både i Procreate och i Photoshop.

Design

Min inre bild var alltså ett bröd, format som en fredssymbol, på blå och gul botten, med en tomteluva. Det blå och det gula tänkte jag skulle vara som det symboliska fotot med solrosor mot blå himmel. När brödet var mer eller mindre klart började jag leta efter ett passande solros-foto. Jag hade inga egna, så jag hoppades på gratisbilder från webben. Det var ju rätt många bilder som florerade i våras när symboliken var het.

Efter en hel del googlande så hittade jag några bra (och många mindre bra) sajter och bilder. För att göra livet enklare för den som till äventyrs själv behöver fria bilder kommer här några länkar:

På den översta länken, HippoPX, hittade jag bäst bilder, och även de som jag till slut valde. Men de andra är också värda ett besök, inte minst Wikimedia. Det är dock viktigt att vara noggrann — även om filerna är fria så kan de vara publicerade under olika copyright, vissa kräver att man anger vem som skapat bilden. Läs på noga! Här är länken till bilden jag (efter en hel del testande och funderande) till slut valde. Men...himlen var ju inte perfekt. Så jag behövde en bild till. Mera letande, nedladdande och testande. På HippoPX hittade jag även denna fina himmel, som också var helt fri att använda.

Vid det här laget hade jag exporterat bilden från Procreate till Photoshop, jag kände att jag behövde tänka vid en större skärm för att bestämma vilket format själva julkortet skulle ha. Alla lager bibehålls, det är ytterst smidigt.

Stående A6, anpassa brödet till nya måtten, lägg in bilderna på solrosorna och himlarna, testa testa testa.

Genom att maska bort den trista himlen på solrosbilden fick jag en klarblå himmel som verkade tillräckligt realistisk ihop med solrosfältet (vars färger jag för övrigt zappade till lite, för att få lite mer stuns).

Men nu då? Om jag ska vara helt ärlig så hade jag avskrivit tomteluvan, istället gjorde jag olika försök med fredsduvor och texter. Men jag var inte nöjd... Det slog mig så småningom att tomteluvan behövdes för att göra ett julkort av bilden! Så tillbaka till Procreate, och rita en luva runt brödet. Såja! (Och Tack till Eva/Lotta som genom åren har skickat många finurliga julkort med luvförsedda djur. Hon är en duktig naturfotograf och jag är glad att hon delar med sig av sina bilder från resor världen över.)

Olvon istället för russin

Röda bär av skogsolvon

På brödet ligger röda bär, de har ersatt russinen i mitt fantasibröd. Don't try this at home! Det är olvon, som vi lärt oss är en av Ukrainas symboler, en buske med röda bär. Det finns en känd ukrainsk sång om olvon, som det senaste året blivit känd världen över, bl a har den spelats in av Pink Floyd, med Andriy Khlyvnyuk som gästartist.

Inte bara Ukrainarna sjunger om denna växt, även i den svenska visskatten finns den representerad, mest känd i Visa i midsommartid, där "du lindar av olvon en midsommarkrans".

För ukrainarna är bäret en symbol för det vackra och goda, för fred och kärlek. Bland annat.

Men är bäret ätbart? Olika sajter på olika språk ger olika svar. Här beskrivs hur olika delar av växten används, även bären efter att frosten sägs ha mildrat smaken. Men svenska giftinformationscentralen säger att fler än tio bär kan ge förgiftning hos barn. Så mitt råd är att inte använda dem istället för russin i bakverk innan man skaffat sig mer kunskap. Men som designelement i min bild är de rätt läckra, julröda i färgen, och mycket symboliska.

 

Kortets baksida

Hälsningstexten

Vid det här laget känns det lite passé att skicka "God Jul", men "God fortsättning på det nya året" kan funka. Men jag var ute efter något mer anpassat till motivet, och letade vidare på internet efter passande citat om fred. (Alla dessa kaninhål jag så villigt hoppar ner i under det här arbetet...men å andra sidan brukar jag alltid "skryta" om att jag lärt mig något nytt under processen, så varför inte omfamna lärandet. :-) )

Passande citat om fred

Det finns förstås en mängd citat om "peace", men många handlar om inre frid snarare än fred, eller blir missvisande på annat sätt. Men jag hittade ett snärtigt av nobelpristagaren Albert Camus, på engelska formulerat "Peace is the only battle worth waging". Men det duger inte, Camus skrev förstås på franska. Och när? Efter en hel del sökande (min franska är klen) hittade jag tidningen Combat från 1945, där han skrev 8/8 (dvs två dagar efter Hiroshima). På franska lyder ett stycke mot slutet så här:

Devant les perspectives terrifiantes qui s'ouvrent à l'humanité, nous apercevons encore mieux que la paix est le seul combat qui vaille d'être mené. Ce n'est plus une prière, mais un ordre qui doit monter des peuples vers les gouvernements, l'ordre de choisir définitivement entre l'enfer et la raison.

Google översätter detta till svenska:

Inför de skrämmande utsikterna som öppnar sig för mänskligheten ser vi ännu bättre att fred är den enda kampen värd att utkämpa. Det är inte längre en bön, utan en order som måste uppstå från folken till regeringarna, ordern att definitivt välja mellan helvete och förnuft. 

Men "fred är den enda kampen värd att utkämpa" är inte lika snärtigt, så jag försökte hitta andra översättningar, t ex om det finns någon "officiell"? Jag hittade några få olika versioner, men var inte helt nöjd med någon, så jag blandade, och formulerade en egen: "fred, den enda striden som är värd att utkämpas". Får duga!

Men det som lät så glasklart och rätt i början är ju inte korrekt, kom jag att inse. Det finns många andra strider vi måste utkämpa: för jämlikhet, mot fattigdom, mot miljöförstöring, etc. Så citatet halkade ner på prioritetsskalan, jag behövde ändå en hälsning passande ett julkort.

Till slut landade jag i klassiska "God fortsättning på 2023" — med en något mer allitererande önskan om "fred, frihet och en frist från elände".

Typsnitt & färg

bild av snirkligt typsnitt

Jag brukar försöka hitta fina och passande typsnitt för korten, så jag letade efter sådana med nyckelordet "peace" bland gratistypsnitten. Men inget funkade, antingen inte snyggt nog eller så saknade det åäö eller siffror. Till slut hittade jag ett som jag redan hade installerat, heter "Your Royal Majesty Fancy" och det får användas för personliga projekt. Snirkligt och läckert!

På något sätt hade jag tänkt få in gult och blått i kortet, inte bara himlen och solrosorna. Och i år kostar det samma att trycka en sida i färg som i svartvitt, så jag sparar inga pengar på att avstå från färg på baksidan. Alltså mer färg!

Det speciella sammanträffandet mellan svenska och ukrainska flaggan är ju ändå rätt kul! Men den som tror att det är samma gula och blå färger misstar sig. Wikipedia håller koll, här är färgerna i RGB-systemet:

Svenska flaggan: gul 254, 204, 0, blå 0, 106, 167

Ukrainska flaggan: gul 255, 215, 0, blå 0, 87, 183

Snarlika men inte samma. Jag gjorde en gradient med de ukrainska färgerna och anpassade den till hälsningstexten.

Mer färg

Björn kom på att vi kunde göra QR-koden färgglad, så nu testar vi med en röd variant. Det har funkat med våra mobiler, så jag hoppas det funkar med era också.

Jag hade också ritat en fredsduva under arbetets gång som inte passade in på framsidan längre, men på baksidan skulle det väl funka? Jag säkerställde att både frimärke och adresslapp skulle få plats och lade duvan däremellan.

(Här insåg jag plötsligt att detta inte skulle funka för våra kort till utlandet! Två frimärken skulle inte få plats på den ytan. Så utrikes vänner och släktingar får sina kort i kuvert, det är en smidig lösning.)

Och Albert Camus fina citat om fred fick en plats längre ner på kortets baksida.

10 frimärken med vintertema

Frimärken

Postnords vinterfrimärken för 2022 var riktigt snygga, och som vi hade passerat datumet för julpost så jagade vi istället rätt på de andra, vilket krävde flera vändor till postombudet. "Vintermagi" är namnet, så läckra! (Tyvärr räknade jag fel, så vissa av er får andra utvalda äldre frimärken.)

Citat som inte fick vara med

Om man letar citat på webben så hittar man mycket som är fejk, oftast genom att det tillskrivs fel person. Det var bl a därför jag var så noga med att säkerställa att Albert Camus verkligen var upphovsmannen till citatet jag valde. Björn och jag hittade många andra fina, vi letade t ex efter citat från Tolkien, men hittade mest sådana som kommer ur filmerna, inte böckerna. Vi hittade även följande fina formulering:

When the power of love overcomes the love of power the world will know peace.

Detta tillskrivs Jimi Hendrix! Men hur vi än letade hittade vi ingen tillförlitlig källa till att han skulle ha sagt eller sjungit detta. Ett snarlikt citat sägs dock komma från William Ewart Gladstone (1809-1898) "We look forward to the time when the Power of Love will replace the Love of Power. Then will our world know the blessings of peace". Men även Gladstone som källa är debatterat. Sri Chinmoy finns också med bland de som ska ha sagt liknande fraser. Det är helt enkelt en vacker och slående formulering!

Ett annat citat vi letade källor till var "All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." Edmund Burke sägs vara författaren, men inte heller detta är helt belagt. Citatet finns i många versioner, helt enkelt för att det är sanning.

Så visst är vi lite klokare efter detta, och det är ju inte så tokigt. Som Abraham Lincoln sa:

meme om att inte tro på allt man läser på internet (källa: Abraham Lincoln)

 

Andra piffiga bilder

Under åren har jag samlat jag på mig bilder som ger mig något. Förr i tiden var det urklipp ur tidningar, nu är det bilder/filer på datorn och ipaden. Här är några som visar tydligt hur fokus skiftade från före 24/2 till efter 24/2:

I början av året hade vi hopp och viss framtidstro:

Humorteckning på engelska om hur året 2022 ska bli.

Så fin tanke bakom teckningen ovan! Den sparade jag i början av 2022. Nu när jag googlade på den hittade jag originalet, som är från 2017 (och JM Nieto är upphovspersonen):

Humorteckning på spanska om hur året 2017 ska bli.

Och den 22/2 2022 sparade jag denna finurliga bild — så coolt!

datumet 22022022 är ett palindrom

Sen utbröt krig, kaos och katastrofer. Och det skapades nya bilder.

karta som förklarar skillnaden mellan Ryssland och alla länder som inte är Ryssland

Och gamla klassiker fick nytt liv:

Bilder ur MASH med repliker om 'war is hell'

Bilden är skapad av scener ur den gamla TV-serien M*A*S*H (säsong 5, episod 20: “The General’s Practitioner”) som sändes första gången för 46 år sedan (15:e februari 1977). Det är knepigt att hitta en källa till bilden, men nån twittrade den redan 2014, så den är inte färsk. Här finns en transkription och en video på sekvensen.

För övrigt är M*A*S*H en suveränt bra serie, som fortfarande håller, med vissa undantag. Den går dagligen på TV4 Guld, som vi ser genom Cmore, två avsnitt per dag. Man kan klaga på en hel del (kvinnornas roller, bristen på färgade skådespelare (alla är typ blåögda (på riktigt!)) och varför driver Hawkeye så mycket med snälla Radar?) men generellt är serien otroligt bra! Förutom att vara en humorserie i läkar/krigs-miljö på 1950-talet så handlar den om så mycket mer. Alla stora (och små) ämnen tas upp: kärlek, medmänsklighet, sorg, alla sju dödssynder (förstås), alkoholism, hemlängtan, vänskap, etc. Allt. Om du inte sett den så ge den några avsnitt. IMDb berättar mer.

Vi shoppar från Ukraina!

T-shirt med teckningar av krigshändelser.

Ett annat exempel på hur humor i krigstid kan hjälpa en att stå ut är denna ursnygga T-shirt. Den är rasande aktuell, föreställer händelser under Ukraina-kriget våren 2022. Stilen är förstås baserad på Bayeux-tapeten, en medeltida broderad textil som föreställer slaget vid Hastings 1066. T-shirten tillverkas i Ukraina och säljs av Armstreet, och här kan man se bilden i större storlek, samt köpa sin egen T-shirt, gör det!

När jag beställde tog det flera veckor för dem att få ihop och skicka min order (tre T-shirts) och sedan tog frakten tid, och förstås Postnords hantering. Man får betala moms och avgift (och tull) för varor från Ukraina, ingen positiv särbehandling där inte. Men den som väntar på något gott... Jag har inga problem med att ett företag i ett land i krig inte kan jobba lika snabbt som vanligt, så ingen skugga över Armstreet. Jag är mycket nöjd med min tröja, kvaliten är god, både i tryck och tyg. Rekommenderas!

Jag är också sugen på att beställa andra saker från Armstreet, de har ju en bunt snygga medeltid-ish saker, kläder, smycken, och inte minst skor. De har också ofta kampanjer med specialpriser, billigare frakt, procent-rabatter, etc. Men minns att moms/tull och avgift tillkommer.

Proreate - vilket verktyg!

När jag började skissa på framsidan - brödet, duvan och de andra delarna - beklagade jag mig lite över att jag inte var mer insatt i Procreate. Nu måste jag erkänna att jag har ägnat några extra timmar de senaste dagarna (istället för att göra klart kortet) åt att leka, utforska och testa programmets nyheter. OK, rätt många timmar... Procreate har verkligen utvecklats sedan jag senast jobbade med det lite mer fokuserat, och min nya ipad (och pennan) gör att jag kan testa tekniker som inte ens fanns tidigare. Jag har inget direkt att visa upp nu men kanske senare. Och jag har ännu mer insett hur kär jag är i FÄRG! Jag blir glad, känner rentav ett lugn och lycka över att ha alla dessa färger till mitt förfogande. Jag ser så klart parallellerna till när jag snöade in på Frax (vilket jag skrev om i bloggen för 2013), men även hur roligt det är att arbeta med emaljens alla färger. Det sistnämnda tar bara mycket längre tid... Jag har inte skrivit om detta ännu (annat än på Facebook), men en bild kan jag bjuda på ändå. Här har jag lagt transparent emalj på finsilver/silverlera, det var en kurs jag gick för PMC Akademin precis innan nedstängningen i mars 2020. Bilden visar ett hängsmycke och ett par örhängen. Sedan har jag fortsatt utforska tekniken hemma, framförallt under nedstängningen. Detta gav mig stor glädje mitt i allt elände.

Tre smycken med emalj på silver.

 

Julkortens mening och mål

Som vi skrivit tidigare år är julkorten vårt sätt att hålla kontakten med er — vänner, släktingar, arbetskamrater, personer som ställt upp för oss på olika vis. Tack för att ni finns! Vi uppskattar er!

För mig är julkorten också ett "konstprojekt", dvs jag skapar någon form av bild, med någon speciell mening. Det kan vara vackert, roligt, tänkvärt och/eller en teknisk utmaning för mig, beroende på vad som inspirerar eller motiverar mig. Eller som i år: det beror på vilka material jag (inte) får tag på.

Att inte skicka riktiga julkort förra året var inte ett lätt beslut, framförallt vad gäller de äldre mottagarna som inte är lika vana vid epost och internet som vi "ungdomar". Våra ebrev kanske landade i skräpkorgen utan att hittas, eller försvann på annat vis. Vi hoppas att papperskorten i år ska nå alla, oavsett ålder.

Min mamma Evve skickar inte några egna julkort längre, men liksom förra året är hon med som avsändare till de mottagare som känner henne, och sänder er sina varma hälsningar via oss.

 

Tredjedag Knut?

Julgran i Mumindalen

Måndagen den 16/1 var korten färdigtryckta (snabbt som attan) och upphämtade från Kista Snabbtryck. Tjusigt jobbat, Rikard! Nu ska jag skriva klart bloggen och uppdatera webbsidorna, skriva ut adressetiketter, montera dessa och frimärken (och kuvert till utrikesresenärerna). Posta. Publicera nya webbversionen. Vänta. Och hoppas på glada tillrop från mottagarna.

Till vår julkortstradition hör att behålla alla julsaker tills korten är skickade. Det passade fint för igår firade jag, Björn och min mamma en försenad minijulafton här hemma med fika och några julklappar. (Min sega förkylning lade sordin på min julstämning och hindrade oss från att ses under jul- och mellandagar, så nu var det hög tid för lite högtid.) Men juldekorationerna är fortfarande mer vackra än tjatiga att titta på. Granens ljus, glitter och pynt ger fortfarande glädje. Så det känns inte så bråttom att ta ner allt, inte riktigt ännu. Låt julens frid få råda och ljusen lysa — i alla fall i mitt hem. Och kanske där vårt julkort landar, hos er. Hos dig.

Jag vill avsluta med en annan bild av Tove Jansson, en av familjens husgudar. På Mumins officiella sajt finns inte bara produkter till salu utan också en blog. Här är en julhälsning från Tove, och på samma sida finns en länk till denna bild som sajten uppmanar en att ladda ner och färglägga själv. Kanske ett fint pyssel (även för vissa färgälskande vuxna) till kommande jular.

Det är vår önskan att alla, oavsett hur och när man får våra hälsningar, kommer att få en God Fortsättning på 2023!

hälsar Vicki & Björn

Sidan är uppdaterad 2023-01-17

Kontakt: antingen som vanligt eller via mail till webbmonster@dax.nu

(Rättigheterna till bilderna ovan är antingen angivet/länkat vid resp bild; Creative Commons; oklart; eller © Schalin/Danielsson.)