En jul som alla andra? Skulle inte tro det...

av Vicki Schalin

Välkommen till årets julblogg, i nådens år tvåtusentjugo.

Det konstigaste året i mannaminne. Sorgligt — ensamt — påfrestande — fattigt — stressigt, men samtidigt finns här ljuspunkter av medmänsklighet — hjälpsamhet — support — ny kunskap — tröst, och nu även hoppfullhet!

Jag och Björn är lyckligt lottade, ingen vi känner har dött i Covid-19. Jag hoppas detta gör oss ödmjuka och extra tacksamma över vår situation, trots brist på arbetstillfällen och välbehövliga inkomster. Det går ingen nöd på oss, trots allt, och våra mödrar är friska (men ensamma) och familjerna mår bra. Tacksamhet och hopp är mina ledord i dessa dagar.

Vi har funderat under året på om, och hur, pandemin skulle avspegla sig i julkortet. Internet är fullt av skämt och memes, men även visdomsord och korta filosofiska rader. Galghumorn får oss att stå ut med det hemska, och jag hämtar själv tröst och styrka från vissa av råden. Här är en samling med mina favoriter, både seriösa och roliga. Jag återkommer gärna till dessa, de berör mig. (OBS att jag plockat dessa från olika källor, jag har inte gjort dem själv.)

Till slut landade jag i att många av oss har extra tid i år. Vi som inte jobbar inom vården eller andra essentiella yrken, vi som jobbar hemifrån och sparar tid på att slippa pendla, vi som inte får samlas med vänner på glöggmys, och inte heller spendera tid i köpcentrum med julshopping — vi kanske har lust att lägga lite tid nu på julpyssel? Det är i alla fall vad jag och Björn hoppas på, så årets kort är en möjlighet att pyssla.

Spännande spiraler

Inspiration, idéer och influenser

skisser och tester

Inspiration finns det gott om på internet, man kan t ex bild-googla eller leta via Pinterest. "DIY Christmas decoration" kändes som en bra grundidé, jag minns med förtjusning de många glada kommentarer vi fick efter julkortet 2016 som mottagarna fick bygga ihop själva. Men hur kan vi upprepa detta utan att (just) upprepa oss?Hm...

Jag spenderade en hel del tid på Pinterest i början av november för att leta nya idéer för att visa upp mina smycken. Jag skulle nämligen delta i en julmarknad i Gysinge, på Galleri BLÅ (årets enda evenemang för mig!). För detta behövde jag tänka nytt, och skapa helt nya displayer för smyckena. Dels skulle jag visa upp mitt nya hantverk, dvs emaljerade smycken, och dels måste allt vara corona-anpassat, "tåla" handsprit etc. Så nya grepp och ny utrustning var av nöden. Jag var inne på sånt som kan byggas av papper och kartong (billigt och lätt att ersätta).

Tester & skisser

I samma veva kom fröet till idén för julkortet. Jag har alltid fascinerats av de där snurrande metall-spiralerna som är vanliga som julpynt, de där som liknar en DNA-spiral. Visst kan man klippa ett papper och få en dubbel spiral? En som liknar en julgran? Jag gjorde några tester (i reklamkartong), men resultatet blev inte helt lyckat...

Mera tester och skisser

Jag testade andra sätt att klippa — var de bättre? Njae...lite för komplicerat.

Snyggt, men overkill för det här projektet. (Dock ska jag prova att såga och forma något liknande i metall — senare.)

Tillbaka till ursprungsplanen. Om man gör så här då...eller så här? (Och hur kan man få Illustrator att rita arkimediska spiraler?) Och vilken papperstjocklek krävs för att detta ska funka? Och på vilket vis blir detta ett julkort, det måste ju vara text på. Och granen måste pyntas! Men hur?

Ännu mera skisser och tester

 

Ett antal timmar och några ytterligare tester senare hade jag en prototyp!

prototyp

Så bra, men hur ska detta realiseras nu då? Under många år har vi tryckt våra julkort på Kista snabbtryckeri som under åren har visat sig vara mycket serviceminded, skickliga, snabba och inte alltför dyra. Tack för det! Men i år är det svart tryck på grön kartong, och en bruksanvisning utan färg — det här kan vi greja hemma! Men nån passande grön kartong hittade jag inte i min samling, hm...

Parallellt med julkortsarbetet planerade jag inför den kommande julmarknaden i Gysinge. För att få tag på material och verktyg som jag behövde till mina nya displayer sökte jag igenom en hobby-sajt på nätet. Där fanns också grön kartong — kunde den funka? Och där hittade jag också små blingiga glittriga plast-diamanter som kunde passa att limma på granen. Och de där limprickarna (som jag använder till att fästa prislappar i läder på mina medeltidsdisplayer) fanns i en passande storlek — om jag skickar med sådana så slipper folk leta efter lim hemma. Hm...det här kan bli ganska bra, tror jag! Men alla julgranar kröns väl av en stjärna i toppen? Hur ska jag lösa det? Jo minsan, det finns också (ja, det hade varit bättre om den hade haft ett längsgående hål, men det gick inte att lösa, så nu får ni limma ihop två). Jag skickade förväntansfullt iväg min beställning!

Inget är som väntans tider...

Men dagarna går, inget händer. Inget paket kommer. Efter en vecka kontaktar jag kundtjänst — ojdå, det har blivit något strul. Vi jobbar på det. Nästa besked är att nån vara fattas. (Nå, den är inte nödvändig för vare sig julmarknaden eller julkorten.) Jag väntar. Oj, det gick inte iväg idag, men imorrn skickar vi! (suck.) 13 arbetsdagar efter min beställning kunde jag hämta paketet på Ica. Under denna väntan hade galleriet tvingats ställa in julmarknaden på grund av nya stränga regler och rekommendationer så nu har jag displaymaterial över... Och de gröna pappren jag skulle trycka julkorten på är vikta i ena hörnet, äsch då. Men OK, det funkar nog ändå.

Praktiskt prov

Jag gör ett första försök, med det riktiga pappret, skär med en ny skarp papperskniv, limmar på de små "diamanterna", sätter i en tråd, limmar stjärnorna runt om tråden, och sträcker försiktigt ut granen. Det är lite trögare än jag tänkt, men efter att den har hängt i några dagar (och jag dragit lite i den då och då) så ser granen ut som jag tänkt mig. Jag är nöjd. Det här blir bra!

påsar med bling

Problemet är att jag inte tänkte helt klart när jag beställde. Jag har alldelels för få limprickar, jag behöver ca 1400-1500 st, och jag har bara 300. Och om jag behöver skicka fler julkort än planerat (eller om något går galet i skrivaren) så behöver jag mer grön kartong. Så jag skickar iväg ännu en betällning. Den kommer fram något snabbare, efter endast åtta arbetsdagar... Men det ska nog gå! Jag har förberett genom att färgsortera de små plastdiamanterna, och packat små påsar med dessa och två stjärnor.

Färdigklippta runda kort

Jag har skrivit ut alla de kort jag kan (20 x 5 st) och klippt dem runda.

När till slut beställningen kommer fram kan jag börja fördela limprickar i påsarna. Och nu inser jag att det är en mycket bra idé att skicka med en grön trådbit också!

påsar med pyssel

Pyssel & knåp

Så länge jag kan minnas har min omgivning uppmuntrat till hantverk, pyssel och skapande. Min mamma har sytt kläder, gjort batik, skapat konst i lapptäcksteknik — min pappa byggde bland annat både hus och båt-detaljer — min bror är en fena på många olika tekniker ("hur svårt kan det vara?" är hans ledord, tror jag). Men jag förstår att inte alla har samma förutsättningar. Så mitt pyssel måste komma med en bruksanvisning, en handledning som man förstås är fri att frångå helt och hållet. En sådan måste skrivas metodiskt och organiserat. Jag hoppas att jag har lyckats. Om jag får feedback från användarna som säger annorlunda så kommer jag att uppdatera texten, oavsett så ligger den senaste versionen här.

Vi skickar våra julkort till folk i olika åldrar. och jag fattar att vissa varken kan eller vill pyssla. Så jag har skickat färdigpysslade kort till ett tiotal personer. Men även dessa behöver en kortare beskrivning, man ska ju få ett tvådimensionellt föremål att bli tredimensionellt. Jag hoppas att även detta kommer att lösas problemfritt.

Dessa två beskrivningar behövdes också på engelska. Jag säger igen att jag är imponerad av Google translate. Ja, man måste kolla och justera efteråt, men ju bättre indata desto bättre är resultatet som kommer ut.

Time flies...

frimärke med ljuslykta

OK, så nu hade jag utskrivna kort, påsar med pysselsaker, bruksanvisningar, färdigpysslade kort, kuvert, adresser men inga FRIMÄRKEN! Eftersom jag inte visste när leveransen av material skulle ske, eller när jag skulle bli klar med allt kuverterande, så hade jag inte vågat köpa julfrimärken. Dessa garanterades komma fram före jul endast om de postades senast 16/12. Det gick inte! Men om ett problem kan lösas genom att man kastar pengar på det så lägger jag gärna 1 krona extra per kort för att köpa mig några extra dagar. Jag hade siktat in mig på frimärket med lyktmotivet, som jag läst om på Postnords sajt, men det fanns ingenstans där jag frågade, så då fick det bli vinterdjur istället. Men visst är det charmigt! Undrar om det faktiskt går att köpa nånstans...?

Tärningen är kastad

kuvert som postas

Fredagen den 18/12 postade Björn alla kort på Hammarbacken i Sollentuna. Nu ligger de i Postnords händer, så den som lever får se. Björn dokumenterade överlämningen.

Senare samma kväll hörde vi den hemska nyheten om explosionen på Årsta postterminal... Tack och lov verkar ingen människa ha skadats, och även postens maskiner har troligen klarat sig. Men näraliggande postgods kan vara förstört eller skadat! Jag håller tummarna för mina kort... Jag är fortfarande nojig över att posta saker så att de blir liggande mer än några timmar i en postlåda — för sisådär 20 år sedan fick jag post förstörd av att någon slängt in en smällare i en postlåda en nyårsnatt. Det var inte kul! Hoppas det går bättre denna gång!

 

Mera pyssel-tips

När jag letade på Pinterest efter idéer och inspiration så hittade jag en hel del kul! Någon har byggt samma dubbelspiral i trä, och många klipper papper till granar. Här följer lite webb-länkar:

Vårt eget kort, designalternativ 2

öppnare spiral

Om man inte har en kniv utan bara en sax är det lite knepigare att fixa kortet. Bästa tipset är att använda en fin sax, och försiktigt använda ena skänkeln som kniv och påbörja klippningen vid markeringen •---, och sedan fortsätta inåt.

Ett annat alternativ är att påbörja klippandet ute vid ytterkanten, det finns en svagt grå markering på korten som visar hur man kan klippa. Då blir spiralen mer öppen (som på bilden bredvid), och lite mer "spretig" men den funkar ändå.

 

Dagen till ära

himmel med solskensmoln

Vi som bor i trakten av Stockholm har inte varit bortskämda med sol den här vintern. Stockholm har inte haft en enda soltimme mellan den 28 november och 15 december, om jag läser rätt på webben.

Men i fredags, den 18/12, när Björn postade julkorten, kunde han föreviga denna vackra himmel, som senare blev ännu mer intensivt rosaröd. Vi som trodde att Fenrisulven käkat upp solen — nu var den tillbaka igen!

 

Kortets avsändare

För Björn och mig är julkorten ett sätt att hålla kontakten med vänner, släktingar, arbetskamrater, personer som ställt upp för oss, eller som skickar julkort tillbaka — vi gillar att ha er i våra liv! Tack!

Min mamma Evve skickar inte några egna julkort längre, men hon är med som avsändare till de mottagare som känner henne, och sänder er sina varma hälsningar via vårt kort.

Till sist...

Nu är det 21/12 på eftermiddagen, midvintersolståndet har passerats och vi går verkligen mot ljusare tider, på fler än ett sätt, hoppas jag!

Igår köpte vi gran, idag har vi bunkrat julmat till oss och mamma. Nu står röjning, städning och pyntning på schemat. På granens plats står just nu en hög byrå som borde ha pusslats in i mitt arbetsrum för många månader sedan — nu är det hög tid. Det är som ett 16-spel, dvs ett 15-spel utan ledig ruta... Nå, hoppas jag kan trolla genom att stapla saker på höjden, eller nåt.

Nu är det hög tid att avsluta detta skrivande och publicera årets version av julbloggen. Sen firar vi med glögg och pepparkakor, och jag kan garantera att en god julstämning infinner sig när julkortsprojektet är i hamn! Hurra!

Som alltid är det vår önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, får en riktigt God Jul! Vi hoppas också på ett bättre år framöver, om vi bara håller i — håller ut — håller avstånd!

hälsar Vicki & Björn

 

Sidan är uppdaterad 2020-12-21

Kontakt: antingen som vanligt eller via mail till webbmonster@dax.nu

(Bilderna ovan är © Schalin/Danielsson utom det blåa frimärket som Postnord står för.)