Memes för 2020

samlade av Vicki Schalin

År 2020 är inte som andra år. Pandemin har påverkat oss alla, i olika grad, och vi har olika strategier för att hantera situationen. Internet är fullt av skämt och memes, men även visdomsord och korta filosofiska rader. Humor är ett sätt att hantera hemskheter som jag tror är genuint mänskligt, och troligen uråldrigt, även om bevarade bevis för detta väl är vanligast från modern tid.

Galghumorn hjälper oss att stå ut med ondska och osäkerhet, och jag hämtar själv tröst och styrka från vissa av memen. Här är en samling med mina favoriter, både seriösa och roliga. Jag återkommer gärna till just dessa, de berör mig.

OBS att jag plockat dessa från olika källor, jag har inte gjort dem själv, och vet inte vem som har upphovsrätt. Om någon hävdar copyright och vill att jag ska ta bort en bild eller länk så säg bara till.

"Skärp er!"

1. Just den här bilden talar verkligen till mig, den är seriös, vacker och enkel att ta till sig.

Your grandparents were asked to go to war.


2. Här är en animering som visar med stor tydlighet vilken enorm betydelse ens egna val kan få. Man kan rädda liv!

Visar hur smittspridningen kan minskas


3. Det finns två tyska "reklamfilmer" som också förklarar läget, ur ett framtida perspektiv. Slå på undertexter (på engelska) om du inte kan tyska.

del 1
del 2 Tysklands kamp mot coronan


4. Vem som faktiskt gjort den här kortversionen av våra svenska regler och rekommendationer vet jag inte — men visst är den bra!

Håll inte på.

Man har inte roligare än man gör sig

5. Den som ägnar sig åt hantverk klagar sällan över extra fri tid. Man ska dock ha förmånen att ha verktyg och material inom räckhåll. Det råkar jag ha...

(Nej, jag quiltar inte, det är mammas grej. Men jag håller på att lära mig glasemaljering.)

Humor om samlare av hantverksmaterial


6. Och när det här är över? Har vi gjort som Isaac Newton under pesten 1665 - uppfunnit differentialkalkylen (calculus), eller skrivit vår tids stora roman, eller byggt muskler på utegymmet? Njae...

allt i hemmet är täckt av virkade textilier

Faktum är att jag har målat hus, kittat fönster och röjt i den sorgligt negligerade trädgården. Heja mej!


7. Nå, men om man inte hantverkar (eller spenderar sina pengar på material och verktyg) så finns det ju risk att man tar upp en annan hobby:

en panda äter 12 timmar om dagen


8. Annars kan man kanske roa sig med att spela bingo? Fast vid det här laget har väl alla, utom möjligen de som sliter ut sig inom de viktigaste yrkena, fått bingo flera gånger om...? (Dock är TikTok inget som rekommenderas, byt ut det mot valfri social media-plattform.)

corona-bingo

Uppmuntran

9. Allt är inte elände, det går att finna tröst och hopp. Små saker kan spela stor roll.

olika saker man kan göra för att må bättre


10. Enkelt formulerat, men kanske inte så enkelt att göra?

finn ut vad du mår bra av

Tipsa oss

Om du har några tips på passande memes, som du gillar, som hjälper dig och som borde komma med på denna lista — skicka en bild eller länk till oss på webbmonster@dax.nu.