En tappad karta, en verklig skatt?

Här följer beskrivningen av vårt fynd juldagsmorgonen 2018, och vad som sedan följde.

Fyndet i snön

När vi öppnade ytterdörren på juldagsmorgonen såg vi något konstigt i snön. Ibland hamnar skräp i våra rabatter och sånt måste man städa undan, så vi plockade upp lappen. Genast fattade vi att detta inte var något vanligt skräp, pappret var tjockt och glansigt och kändes speciellt och annorlunda att hålla i. Pappret var ihopvikt flera gånger, vi vecklade ut det och såg en färgglad karta. Och på andra sidan var olika instruktioner skrivna. För en nyanställd. Allt hade kunnat vara fullt normalt om det inte varit för att kartan påstod sig föreställa Tomtens Nordpolen och att arbetsuppgifterna var en tomtenisses! Häpnadsväckande! Eller var detta bara ett reklamutskick från ett köpcentrum?

Skeptiskt granskade vi både kartan och texten. Det fanns inga hänvisningar till någon adress (utom just Nordpolen) eller något annat känt ställe i Sollentuna. Kartan föreföll visserligen svagt bekant, men mera som något ur en dröm. Om det inte hade varit för pappret så hade nog vi bara slängt lappen i pappersåtervinningen. Men känslan av pappret mot fingrarnas hud var alldeles speciell, lite elektrisk nästan. Och Björn, som har bättre luktsinne än jag, kunde känna en tydlig doft av pepparkaka, blandat med något mer skarpt, animaliskt. Och - i den vikta kanten (noterade vi så småningom) satt det fast ett tunt, krusigt, ihåligt, hårstrå! Alla som haft en renfäll vet hur unika de håren är. Vad betydde dessa spår?

Vår undersökning av fyndet

placeholder

Vi spenderade de närmast dagarna med att undersöka kartan, vi googlade på de olika företeelserna, vi kollade på sociala media om detta var en del i någon modern kampanj, men inget gav något påtagligt resultat. Internationella uppgifter menar oftast att Tomten bor på Nordpolen (utom Finland som envist hävdar Rovaniemi), det finns faktiskt andra kartor som visar Santa's North Pole, men de verkar ritade av eller för barn. Vår karta var annorlunda.

Efter våra studier menar vi att själva kartan har minst två olika upphov, troligen vitt skilda i tidsålder. Landytans yttre perimeter, havets isflak och framförallt mängden av monster antyder att den som gjort denna del verkligen vill avskräcka folk från att ta sig till Nordpolen. Ålderdomligt textat, inte så mycket färg, kända och okända monster; allt påminner om senmedeltida kartografi, men tryckt, inte handmålad. Dock sticker kompassrosen ut - genom att vara i färg och rentav se ut att vara belagd med bladguld kan den tryckta originalkartan även ha passerat en illuminatörs händer. Tänk, den som hade fått studera originalet...

Den som, troligen långt senare, använt kartan till att skapa informationsmaterial om Nordpolens bebyggelse och landanvändning visar en helt annan stil. Byggnader och djur är lite naivt tecknade, troligen inte alls proportionella mot verkligheten (notera att det inte finns någon skala alls i kartan) men sannolikt fyller de ändå sitt syfte: att visa vägen mellan viktiga ställen för en tomtenisse som ska arbeta på Nordpolen.

Samma person (eller grupp) som fyllde landytan med hus, beteckningar etc har med stor sannolikhet även gjort baksidan. Det är mestadels samma teckensnitt och beteckningar. Vi får ta del av välkomst-instruktioner och ett dagligt schema, samt lite förmaningar och uppmaningar. Man kan försöka föreställa sig en arbetsdag för dessa nissar (alla dagar är nog arbetsdagar, det nämns inget om helger eller ledighet, utom att ett pass per dag kan användas till annat än arbete). Det verkar vara gott om matpauser, och det finns mycket varierande arbeten som ska utföras. Men får de välja själva? Och är alla lika duktiga på allt? Troligen inte, eftersom Rimstugan verkar behöva experter. Texten skapar många frågor, som ännu väntar på svar. Inte minst: vad hände med nissen som tappade kartan?

Vi behöver hjälp

Våra försök att tolka kartan har kommit till ända, vi känner att vi behöver hjälp av våra mångkunniga vänner. Därför har vi digitaliserat kartan och rensat bort spåren från vikningen och smutsen. Ni har visserligen inte tillgång till den ytterst speciella känslan av pappret mot huden (eller lukten av pepparkaka och ren), men kanske ni ändå kan känna något av magin i kortet? Kanske ni känner igen något spår som kan hjälpa oss att lösa gåtan? Sitter vi på en ovärderlig skatt, en verklig karta över Tomtens Nordpol eller är det ett skämt? Alla tips är välkomna, vi är fortfarande ytterst förbryllade!

Om ni delar med er till oss av era idéer och kunskaper kan vi tänka oss att samla dessa texter på den här webbplatsen. På så vis kan fler ta del av våra gemensamma kunskaper och forskning angående kartfyndet. Vem vet vart detta leder till i framtiden...var det någon som sa "expedition" ?

Tack för er hjälp!

signaturer.