Rita med ljus

av Vicki Schalin

2012 har för mig varit ett mycket annorlunda år, allt beroende på att jag i princip har jobbat heltid! I januari fick jag chansen att praktisera på TimeTerminal, och året som gått har samarbetet fördjupats och nu är jag anställd. De av er som känner mig vet att denna situation är ganska annorlunda för mig, men inte desto mindre önskvärd! Jag ser dessutom mycket fram emot 2013 (och kommande år..:-) och att fortsätta min bana där. Till mina mål hör också att bättre förvalta min egen tid så att jag kan fortsätta att fördjupa mina grafiska kunskaper och odla min kreativitet. Om jag inte får "leka" och spåna och testa så känns det som att den delen av hjärnan minskar sin förmåga till nyskapande, och det får helt enkelt inte hända. Det årliga julkortet är en av mina "lekar"... Så här gick det till:

Inspiration

tomtebloss-figurNovember och december - ont om egen tid, ont i knäna, tjahapp, och inga briljanta idéer. Jag kikade desperat igenom mina julfoton ca 5 år bakåt, och minsann – där fanns en kul bildserie när jag försökte fota min brorson David som lekte med ett tomtebloss (bild till höger). Aha, det kanske kan utvecklas? Jag googlade lite och hittade ett antal fotosidor som beskrev hur man kunde göra. OK, det verkade kul, Björn och jag bestämde oss för att testa. (Den som själv vill googla: tomtebloss heter sparkle på engelska.)

Fotosession

En kväll då det inte snöade samlade vi ihop utrustningen:
Björns kamera: Sony DSC-R1
Stativ
Ficklampa
2 tändare
2 paket tomtebloss
Stol
Varma kläder
Tålamod och humor

Eftersom Björn tekniskt sett är en bättre fotograf än jag fick han sköta plåtandet, och jag planterade stolen i den djupa snön, ordnade innehållet i fickorna, och tappade raskt den bättre av tändarna i snön så att den blev obrukbar tills den torkat.

Vi testade några olika tider, bländarvärden, avstånd etc. Så körde vi igång: G - O - D - J - U - L - | - .

Vicki skriver O med tomtebloss.När man skriver bokstäver/ord på det här viset så måste man antingen skriva dem bakochfram eller vända på bilden vid bildbehandlingen. Jag skulle ju ändå sätta ihop bokstäverna till ord i photoshop så det blev enklare att vända varje bild då (OK, man behöver inte vända t ex U och O..). Vissa bokstäver var ganska enkla att få rätt, medan andra krävde flera omtagningar (t ex L).

På bilden till vänster kan man se hur jag sitter och ritar i luften med ett tomtebloss. Sen ändrade Björn kamerans inställningar så att bilden inte skulle bli så ljus. Vi landade på följande värden:
Bländartal: f/10
Exponeringstid: 4 sek
ISO: 160
Brännvidd: 30,8 mm

Efter att ha knåpat ihop bokstäverna och utropstecknet vi behövde kom vi på att vi måste göra lite fler bilder. Det var visserligen en kall kväll men vi hade rätt roligt...:-)

Här får ni några fler lysande symboler:

spiral

stjärna

smiley

Smileyn ovan är förstås editerad och ihopsatt i photoshop, på samma sätt som kortet och som bilden nederst. Men vad gäller den sistnämnda så måste jag erkänna att ampersandtecknet (&) är helt fejkat i photoshop. Det är skapat genom att jag försökte böja och bända på ett O genom funktionen puppet warp (vilket inte var så lätt) och genom att måla med klonstämpeln. Så kan det bli när man är efterklok...:-)

Produktion

Julhelgen innebar familjeträffar så det var först på annandagen som jag fick tid att börja photoshoppa. Camera Raw är min vän eftersom jag där kan göra inställningar på en bild och sedan synka valda inställningar till andra bilder, vilket passar fint för sådana bilder som är tagna i samma ljusförhållande. Målet var att bilderna skulle bli så mörka att jag själv inte syntes, men med strålande och distinkta tomteblosspår. När väl alla bilderna var monterade och rättvända i photoshop fick jag maska bort det mesta som inte var "bokstav" för att minska risken att den ljusa väggen bakom mig skulle skina igenom.

Texten på kortens baksida är satta i en kul och passande font som heter "JandaSparkleandShine", den kan man hitta bl a här.

Vår hjälte Rikard på Kista Snabbtryck tryckte korten snabbt och fint på fredagen, sen fixade vi adresser och etiketter och postade alla korten på nyårsafton.

Reflektion

Naturligtvis är det vår varma önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, får uppleva ett ljust och strålande 2013!

Hälsar V & B

V&B
Vicki & Björn

(Alla bilder på webbplatsen är copyright Schalin/Danielsson om inte annat anges.)