Lek eller tävling

Årets julkort är lätt att känna igen för den som, liksom jag, fastnat i spelet Wordfeud. Eller den som spelat Alfapet eller Scrabble, och liknande ordflätespel. Korsordslösarna känner sig nog också hemma.

Om man vill så utgör kortet en lek. I så fall ska man klippa ut bokstavsbrickorna och placera dem på de platser på brädet som är utmärkta med små hjärtan. Varje ord, lodrätt och vågrätt, som då bildas har på något sätt med julen att göra. Ledtrådar till vilka ord som ska skapas får man genom teckningarna. 18 bilder — 18 ord. Alla ord, utom ett, är vanlig svenska. (WF-spelare: det är inte strict.)

Är det svårt eller lätt? Tja, eftersom teckningarna är av skiftande kvalitet så kan det vara både och... I vilket fall hoppas vi att det är roligt. Man vet exakt vilka bokstäver som ska användas, och det gör väl leken enklare. De tre tomma brickorna ska inte användas för att lösa vår lek, utan är till för den som vill skapa en egen lösning och leka på egna villkor. (Eller om man tappar bort en bricka.)

För den som inte vill klippa i kortet, eller vill ha en större version, finns här bilder av brädet, av bokstavsbrickorna, samt ledtrådsbilderna. Hela kortet med större mått finns här.

Tävling?

Nytt 2/1 2012:

Tävlingen är avslutad. Vi fick in en handfull svar och tycker det var jättekul att ni ville anta utmaningen och lösa ordpusslet! Hoppas ni hade minst lika kul under lösandet som vi när vi skapade pusslet...:-) Vinnaren lottades genom att vi slog en 20-sidig tärning ett antal gånger, och de som vann var ... <trumvirvel!!> ...

Dainis & Laila
Grattis!!

Vinsten är en biocheck på 100:- som vi postar till er! Hoppas ni har nöje av den!

Jag lovade förut att gradvis presentera lösningen för de som inte ville tävla, men ändå leka med pusslet. Så blir det inte, istället kommer här två lösningsvarianter. Först en lista på alla ord som ska pusslas in (och vilken bild som representerar ordet) om någon ännu vill prova att lösa leken, nästan på egen hand. Sedan facit: spelplanen med hela den färdiga lösningen, för den som inte vill dra ut på det utan få allt klart nu.

Tack igen till alla som lekt med oss, oavsett om ni skickat in svar eller ej!

Vi ville alltså veta vilka ord som ska bildas och var på brädet de hamnar. Man kunde fota sina pappersbrickor på pappersbrädet, eller photoshoppa, eller beskriva med text exakt var orden ligger, eller...

Vi tycker också att det vore kul att få se era helt egna lösningar! Om ni rycks med av idén så gör något eget och skicka in det också! Samma jultema? Samma brickor men andra ord? Vem får högst poäng? Vem gör snyggast mönster? Var kreativa, ha kul och skicka in resultatet. Roliga resultat kommer med största sannolikhet att publiceras här på webbplatsen så säg till om det inte är OK.

Idé och process

Redan efter förra julens stress hade jag en lös idé om hur julkorten skulle se ut 2011, och den ytterst bestämda tanken var att försöka få korten klara tidigt, t ex i november, innan julmarknadssäsongen. Jag började klura i början av oktober över den exakta utformningen utan att komma på nåt smart. Men sen slog inspirationen till — vi gör ett wordfeud-kort istället! Så passande! Jag hade precis börjat spela WF, och jag som aldrig varit någon fantast av korsord och som sällan spelat Alfapet, hade ändå fångats ordentligt av spelet. Klockren idé för ett julkort!

För er som nu undrar över vad Wordfeud är så spelar man det på en iPhone, iPad, iPod touch eller Androidmobil. Spelet är gratis. Man spelar mot vänner eller mot okända, man kan chatta med sin motspelare, och ett spel kan gå riktigt fort eller ta mycket lång tid (man har max 72 timmar på sig för varje drag). På svenska finns två varianter: strikt eller normal. Skillnaden är att i strikt används endast huvudorden i SAOL, men i den normala kan man även lägga böjningsformer. Till början av november användes en annan ordlista, DSSO (den stora svenska ordlistan). Från denna webbplats kan man ladda hem ordlistan som fil, vilket är praktiskt om man vill söka efter delar av ord. SAOL finns även som app, mer info här. Mycket praktiskt och kul för alla språknördar.

Vi hade inget Alfapet när jag växte upp, så jag har bara spelat några enstaka gånger de senaste somrarna på landet på min faster Ruths spel. Korsord kan vara lite kul, men jag har aldrig blivit särskilt bra på att tolka ledtrådarna. Mina föräldrar och Björns föräldrar är mycket duktiga, men det har helt enkelt inte fångat mig, utom en kortare period i tonåren när jag gjorde egna enkla små korsord, tills pappa visade hur ett Riktigt Korsord™ helst ska vara uppbyggt med grafisk symmetri (i de svarta rutorna). Där nånstans gav jag upp...

Men Wordfeud däremot, det var något annat! Jag förstår verkligen hur Scrabble och Alfapet har fångat världen, och den här digitala varianten känns mycket välgjord. Många timmar har jag nu ägnat åt att klura på hur ett ord kan göras om till ett annat, vilka ord som finns och vilka som borde finnas, hur stavar man egentligen till..., varför kan man inte lägga "zen", vilka ord slutar på "f", hur kan man utnyttja DW och TL bäst, etc... Jag har lärt mig flera nya ord (det första var "je", som jag förstås egentligen kände till men inte tänkt på att det var ett eget ord) och över huvudtaget blivit klokare, skulle jag nog våga påstå.

Jag spelar på min iPad (som min älskade Björn gav mig i julklapp förra året, fast jag väntade med köpet tills iPad2 kom i våras). Björn själv har varken iPad eller iPhone, men via en androidemulator kan han spela på datorn (annars finns inte spelet till dator, varken mac eller pc). Inte lika praktiskt eller lätthanterligt, men spelet funkar.

För att skapa julkortet har jag använt mig av skärmdumpar från min iPad, därefter en hel del pyssel i Photoshop och Illustrator för att få ihop delarna, men framförallt tankemöda och klurande för att komma på och få ihop orden som bildar leken. Det var kul! Vi spånade på jultemat, men ville samtidigt inte bryta mot reglerna och förutsättningarna i Wordfeud. Det finns ett visst antal bokstäver av var sort, och vi ville anpassa oss efter detta. T ex finns det bara två stycken "P"! Kan man tänka sig! (Ledtråd: vi använder bägge i samma ord...) Ett av orden bryter mot reglerna genom att vara annorlunda...bara för skojs skull.

För att ni inte helt skulle famla i mörkret över lösningen ville jag ha enkla bilder som ledtrådar. Björn, som är väldigt skicklig på att teckna, var alltför jobbstressad, så jag fick göra mitt bästa själv. Dvs, det gjorde jag nu inte (mitt bästa alltså), utan jag gjorde några snabba enkla skisser, och resultatet blev kul, simpelt, nästan naivt, och förhoppningsvis tillräckligt bra för att vara ledtrådar. Jag ritade med fingret på iPad (appen heter Inspire Pro, jag vill inte påstå att den är bäst, men jag råkade nu ha den) så jag slapp scanna/fota teckningar och kunde rita lite avslappnat i soffan när andan föll på i reklampauserna. (Om inte detta hade funkat hade vår kära gamla Wacom ritplatta (Intuos2) varit nästa steg.) Vissa bilder är enkla att lösa, andra begrepp/ord var svåra att illustrera. Eftersom bilderna tog så mycket plats kommer årets kort i kuvert så vi slapp offra plats för adress och frimärke.

Med alla delarna på plats — brädet, orden, brickorna, bilderna — var det dags för tryckning. Luciadagen firades med flera resor till mina tryckhjältar på Kista Snabbtryck, hurra för dem!

Till sist...

Trots mina intentioner att vara klar med korten tidigt, så har det ändå blivit andra hälften av december. Sista julmarknaden var igår (18:e) och snart går korten ut till familj, vänner, bekanta. Om allt går som det ska så kommer ni att få korten FÖRE JUL! Kan man tänka sig! När hände det senast med våra julkort? Korsa inte taket, utan se det som undantaget som bekräftar regeln. Tills vidare...

Naturligtvis är det vår innerliga önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, får en helg med tid för både lugn och lek, samt ett 2012 då vi alla blir klokare.


(Vicki skrev texten)

ps: om någon vill spela mot (någon av) oss, maila och fråga efter våra WF-namn.

Korten postades i Spånga kl 20.12 den 21/12 med vanligt brevporto. Alla i Stockholmsområdet borde alltså ha fått sina kort redan 22/12, och om posten skötte sig borde alla i Sverige fått sina kort före jul. Rapportera gärna när ni fick era kort så vi vet hur det gick.