Julkortsidéer?

Vissa år har jag givna idéer, andra år får jag söka och klura en hel del. Det här året fanns ingen fin ny idé, utan planen var att ta upp en gammal idé, som jag sparat till fantasilösa tider. Men hur det nu var kom jag att tänka på snön och kylan, som redan tidigt den här säsongen tagit brottargrepp om oss alla i Stockholmstrakten. Om snö kan man tycka mycket, och olika, men vi vet att vädret berör oss alla. Och med förra snövintern i färskt minne undrar man ju hur den här vintern ska arta sig... Så av någon anledning kom jag att fundera över hur alternativen skulle kunna se ut...

När man bygger pepparkakshus får bomull eller kristyr föreställa snö. Och under några dagar fick hjärnan i uppdrag att komma på andra vita saker. Tja...ja, det kunde bli ganska kul, om jag bara kunde ta snitsiga foton.

Som vanligt hade jag fullt upp med julmarknader t.o.m. tredje advent, men sen började jag vänta på dagar med åtminstone en kort stund av blå himmel. Den 14/12 kom en sån stund och nu började istället jakten på en gren med vacker snö. Jag gick runt i området och hittade inget lämpligt, det fick inte heller vara en fridlyst kvist för planen var att plocka hem samma kvist och ta resten av fotona hemma i kontrollerad miljö, om möjligt. Men så, på baksidan i vår egen lilla mini-skog [Bevara skogen i block M! Fäll inte träden i onödan!] fanns det snö på en plockbar gren! Visserligen inte så vacker som när det var rimfrost, men det dög. Himlen fylldes dock ganska snabbt med moln, så det gällde att vara snabb med kameran:

gren med snö.

Det är verkligen snö på grenen, inte skum eller plast eller nåt annat konstigt.

Väl hemma tejpade jag upp kvisten på en pelare under altantaket, men nu var den blå himlen borta, och resten av fotona fick vänta till senare.

Dagen därpå var strålande vacker och jag hade hittat det mesta av min rekvisita. Men skulle det funka? Bomullen var inget problem att drapera och fota:

Bomull på kvist.

Marängerna var mycket sköra, och fick hanteras ytterst försiktigt, men resultatet såg sagoaktigt ut:

Maränger på kvist.

Till slut skulle jag enligt planen göra kristyr, men det kändes struligt, så jag började grunna på alternativ. För en massa år sedan fick vi av min bror och svägerska en burk med nåt som kanske kunde passa, var i all sin dar var den? Inte hade jag väl slängt den? Till slut fann jag burken med marshmallowsmet, oöppnad! Inuti var en vit, kletig massa, olik kristyr, men ändå tänkbar som snö-alternativ:

Marshmallowsmet på kvist.

Och så här satt kvisten med silvertejp:

Kvisten sitter fast på en stolpe.

Faktum är att den sitter där än, om det blir bra väder och jag hinner ska jag ta ytterligare några alternativa foton.

Kortet

För kortets layout hade jag ingen glasklar idé, det gällde att se hur småbilderna skulle beskäras och hur texterna bäst skulle synas. Och här har photoshop ett irriterande tillkortakommande — man kan inte länka in bilder i ett photoshopdokument på ett sådant sätt att man får info om när originalfilen ändrats. Visst kan man använda smarta objekt, men det blir ändå ett nytt objekt, skilt från originaldokumentet. Alltså var det smartast att layouta i Illustrator, som kan länka in filer på detta sätt.

Olika layouter testades på vårt vanliga A6-format, men jag var inte nöjd. Det såg trångt ut, och alternativens förklarande bildtexter ("maräng" etc) blev tråkiga och övertydliga. Om jag skulle byta format? Till något helt nytt! A4 skuret i tre liggande delar?! Jag utökade rubriken från "Redan trött på snön? till den längre "Redan trött på is och snö?" vilket passade finfint in på det nya formatet. Det blev lättare att få in småbilderna under texten och allt föll på plats! De förklarande bildtexterna flyttades till baksidan för att betraktaren skulle få tänka lite själv. (Formatet 99 mm x 210 mm verkar inte ha något namn, upplys mig gärna om du vet!)

Efter en del tester av olika typsnitt för att hitta ett passande och snyggt, föll valet på Nueva Std. Lite spetsigt, lite festligt, inte jättevanligt. Rubrikens typsnitt heter Rocky (efter Rocky Horror), och ska egentligen påminna om droppande blod...

istappar som ramTill adressetiketterna hade jag planerat att plocka upp den gamla ramen av istappar från 2003, men etiketternas mått var annorlunda i år, så jag fick layouta om även dem.

Jag är nöjd med slutresultatet och korten som helhet. (Trycket blev kanske en aaaaning för mörkt, men det duger.) Korten postades 28/12 i Sollentuna eftersom Posten verkar ha plockat bort alla riktigt sena sista-minuten-postlådor från norra Stor-stockholm...(rätta mig gärna om jag har fel, jag hittade bara en i Årsta).

Som alltid är det vår innerliga önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, kommer att få ett helt underbart gott och givande 2011! Och så mycket snö man själv önskar...

/ Vicki

(Fråga gärna om du undrar något om vilka tekniker jag använde, photoshop eller annat.)

PS. På icanhascheezburger hittade jag denna insiktsfulla "lol cat":

Katt som längtar efter våren.

(Om du råkar tillhöra dem som missat kattsidan icanhascheezburger så följ länken. När man väl lärt sig tolka katternas språk så har man många fniss framför sig.)