Korsstygn i Photoshop

I slutet av november fick jag idén att låta årets julkort vara textila. Inte textila på riktigt, men med textilt utseende. Och eftersom jag då trodde att jag skulle ha gott om tid i december så var tanken att på vissa kort, till vissa mottagare, faktiskt sy en ram med riktig tråd i det tjocka pappret. Det skulle jag ju hinna med, tänkte jag...

Sen ändrades förutsättningarna, och jag blev bokad på några extra julmarknader (på Edsvik Konsthall, kom dit nästa år på julmarknaden 2010!). Men kortets grundidé låg fast. Det skulle vara en ram i garn, och bilden skulle föreställa en tomte i korsstygn. Men vad skulle tomten göra? Äta gröt, hålla i en lykta, eller vad? Björn kom med den snitsiga idén att tomten kunde hålla i en nål. Där avstannade arbetet för nu var min tid fylld av smyckeskapande.

Efter tredje advent beslutades att inte hålla nån julmarknad på Edsvik fjärde advent, och den oväntat lediga tiden kom väl till pass för att börja med kortarbetet på riktigt. Jag startade med att leta på nätet efter små tomtebilder i korsstygn och korsstygnstypsnitt eller gamla broderimönster på bokstäver. Jag gjorde enkla skisser för att kolla vilka storlekar och mått jag hade att anpassa mig till. Ett liggande kort verkade bäst, och för enkelhetens skull räckte det nog med texten GOD JUL och en tomte och en ram. Jag hittade ett charmigt gratismönster för bokstäverna. Dock ingen lämplig tomte, så jag fick utgå från mina egna enkla skisser och ritade en tomtenissa.

Nu var frågan hur jag skulle återskapa själva stygnen i photoshop [och nu kommer texten att innehålla photoshop-referenser]. Mina sökningar på nätet hade inte avslöjat något enkelt och trovärdigt recept. Korsstygn är enkla att göra men det är viktigt att man gör rätt, dvs alltid lägger ena stygnet över det andra. Detta medför att det undre lagret blir lite annorlunda belyst än det övre. Alltså ville jag ha stygnen separerade i olika photoshoplager som jag kunde applicera lite olika stilar på. Det resulterade i att varje separat bildelement kom att bestå av två olika lager med olika stilar på (dvs två lager för "G", två för "O" etc).

När jag väl kom till Tomtan blev varje del av henne (ansikte, hår, luva, klänning etc) ett separat element med två olika lager. Det är nämligen enklare att byta färg på sånt som ligger i olika lager. Samtidigt var det viktigt att varje element placerades på ett trovärdigt sätt intill föregående element. När man syr korsstygn räknar man trådar i tyget och gör i princip alltid stygnen lika stora och med samma mellanrum. Även om jag inte behövde räkna trådar så måste jag ändå följa samma principer. Jag skapade ett antal olika penslar och mönster med olika versioner av stygn för att underlätta korrekt placering. Men jag behövde ett tyg att "sy" på och de mönster som finns färdiga i photoshop blev inte bra.

I våras köpte jag en ny kamera (Fuji F200 EXR) som jag är mycket nöjd med. Bra egenskaper och liten nog att följa med nästan överallt. Så fram med kameran och lite olika tyger, nålar, tråd; jag sydde också några raka stygn för ramen. Efter lite bildbehandling hade jag ett lämpligt tyg (råsiden) och en nål som såg coolt spetsig ut.

Nu började bilden arta sig. Bakgrundstyget och texten passade fint ihop, likaså Tomtan och hennes nål. Den som verkligen skärskådar bilden kan se att storleken på stygnen i bokstäverna är lite större (120%) än stygnen i Tomtan. Det är vid sådana tillfällen (och när man ska flytta på delar av bilden) som man är glad att det inte är riktigt broderi..:-)

Med allt annat på plats började jag med ramen. Den skulle vara i långa raka stygn (inte korsstygn) för att matcha de stygn jag skulle sy på riktigt på vissa kort. Men trots att jag fotat flera raka stygn och utgick från bilder av riktiga trådar såg det inte rätt ut. Time to kill a darling? Efter att ha sovit på saken var det klart: även ramen skulle göras i korsstygn och den riktiga tråden skulle reduceras till en rosett längst ner på ramen. Alltså nya lager i bilden för ramens delar, och nya foton av en liten rosett (för de kort jag inte skulle sy på). Söndag afton kom och nu var bilden klar! Tre dar till julafton...med baksida, tryckning och adresslappar etc så skulle jag inte hinna få ut korten före jul, men i alla fall i god tid före nyår, och det är ju bättre än många andra år...:-)

Versen på baksidan av kortet skulle också ha ett textilt utseende, men korsstygn blev för plottrigt. Jag hittade en söt gratisfont, Primer Apples, som passade bra samt även innehöll åäö (vilket man inte är bortskämd med vad gäller gratisfonter).

Idag söndag 28/12 har vi postat alla kort, så nu gäller det att hålla tummarna för att Posten gör sitt jobb. Och för den som får ett kort utan riktig garnrosett på, och kanske nu undrar varför, så kan jag avslöja att antalet kort med riktig garnrosett på blev så många som noll (0) (zero). Bara så ni vet.

Som vanligt är det vår innerliga önskan att alla, oavsett om man får papperskort, elektroniskt kort eller en länk till webbplatsen, kommer att få ett helt fantastiskt gott och givande 2010!

/ Vicki

(Fråga gärna om du undrar något om vilka tekniker jag använde (photoshop eller annat).)